Enige tijd geleden heeft een van onze piloten vanaf het sleep vliegveld te Maillen in België onbedoeld een ernstige luchtruimovertreding begaan. Dit benadrukt nog eens de noodzaak om elke vlucht goed voor te bereiden.

Door een misschien iets te ambitieus plan, te weinig voorbereiding of desoriëntatie is de piloot in kwestie in de CTR van Charleroi terecht gekomen. De Belgen nemen dit, terecht, hoog op. Ook omdat het risico bestaat dat hen een vliegverbod vanaf Maillen of zelfs meerdere plaatsen in België boven het hoofd zou kunnen hangen.

Dringend verzoek: bereid je goed voor

Natuurlijk bereidt iedereen die XC vliegt zich altijd zorgvuldig voor en natuurlijk zijn vergissingen altijd mogelijk. Maar gezien de huidige situatie verzoekt het bestuur allen die van plan zijn ergens in een gastland te vliegen, zich extra zorgvuldig voor te bereiden en geen enkel risico met het luchtruim te nemen. Dit geldt natuurlijk ook voor overlandvluchten binnen het Nederlandse luchtruim.

Overleg met de BVVF

Onze afdeling heeft contact met de Belgische Vrije Vlucht Federatie, en wil na het vlieghoogseizoen kijken wat een passende reactie is, vooral gericht op het voorkomen van dergelijke overtredingen.