Nieuwe KNVvL-opleiding

September vorig jaar lieten we jullie weten dat we met een nieuwe training zouden starten: de RT-opleiding. Er is hard aan gewerkt en de eerste cursus is afgerond en de examens zijn geweest. Om deze opleiding te kunnen organiseren en examens af te nemen, hebben we er eerst voor moeten zorgen dat de KNVvL een officiële RTF (Registered Training Facility) werd. Na het aanleveren van de juiste stukken en een controle kregen we groen licht en zijn we aan de slag gegaan.

Op maat gemaakte app

Voor deze training maken we gebruik van Moodle en een speciale RT-app, gemaakt door KNVvL-medewerker Jens Bouma. De opleiding is momenteel alleen beschikbaar voor de afdelingen Ballonvaren en Zweefvliegen, maar dit zullen we gaandeweg uitbreiden zodat leden van alle vliegende afdelingen zich kunnen aanmelden. Raymond Teunissen, vrijwilliger van de afdeling zweefvliegen, is de drijvende kracht achter deze cursus geweest en via deze weg willen wij met jullie het resultaat van zijn en ons harde werk delen.

Robert Mout was een van de cursisten en vertelt hier zijn ervaring:

Kennis opfrissen

“In 1987 heb ik al een keer een RT-examen gedaan én gehaald. Toch heb ik nu weer meegedaan aan deze cursus. Aanleiding hiervoor was een (zweef)vlucht in een tweezitter. We waren op weg naar Rotterdam en meldden ons netjes aan bij de luchtverkeersleiding. Ik merkte dat het radio-overleg niet helemaal soepel verliep en toen ik zag dat er een nieuwe cursus bij de KNVvL zou worden gegeven, heb ik me meteen aangemeld om mijn kennis op te frissen."

Les vanuit huis, gewoon online

"De cursus bestaat uit acht lesavonden, die je gewoon vanuit huis kunt doen. Je logt met vier medecursisten en een instructeur in via een website waar radioverkeer wordt nagebootst. Deze website is door Jens Bouma gemaakt en werkt heel goed, echt super gedaan! Eerst geeft de instructeur uitleg en aanwijzingen en dan ga je direct aan de slag met het nabootsen van een vlucht en het radiocontact waar je dan mee te maken krijg. Deze manier van opleiden past goed in bij deze tijd: het kan op afstand en is laagdrempelig."

"Ik kan deze cursus echt aanraden. Het is een laagdrempelige manier om de veiligheid voor iedereen in het luchtruim te vergroten."

"Tijdens de opdrachten werkten we alle vier aan een andere opdracht: je moet dus net als bij echt radioverkeer op je beurt wachten en assertief zijn om contact te kunnen maken. De instructeur is hierbij voor alle cursisten de luchtverkeersleiding. Een hele klus, want elke cursist heeft een andere opdracht en ‘vliegt’ naar een ander vliegveld."

(© Robert Mout)
(© Robert Mout)

Examen

"Het examen gaat een beetje anders dan de opleiding. Je doet dit ook thuis, maar dit keer ben je met twee cursisten, een examinator die alleen luistert en een instructeur die het radiocontact doet. 15 minuten voor het examen krijg je de opdracht toegestuurd en kun je die kort voorbereiden. Dan ga je aan de slag en doe je alsof je van de ene plaats naar de volgende vliegt. Dit doe je alleen met radiocontact, er is dus verder geen visuele ondersteuning. Ondertussen geeft de examinator je natuurlijk aanvullende opdrachten om het een beetje lastiger te maken!"

Aanrader

Ik kan deze cursus echt aanraden. Het is een laagdrempelige manier om de veiligheid voor iedereen in het luchtruim te vergroten. De luchtverkeersleiding is er om je te helpen, maar veel piloten vinden het spannend om op te roepen en vliegen soms zelfs liever om. Met deze cursus leer je de logica van het radioverkeer te begrijpen en kunnen we allemaal op de juiste manier radiocontact maken en van de hulp gebruik maken.”

Wij kunnen met veel plezier melden dat Robert zijn examen heeft gehaald!

Ook interesse?

Op dit moment is deze RT-cursus beschikbaar voor zweefvliegers en ballonvaarders. Op termijn zal dit voor elke luchtsporter beschikbaar zijn via de eigen afdeling. Zweefvliegers melden zich aan via de RT- coördinator van hun eigen club, ballonvaarders via de nieuwsbrief van de afdeling of via de secretaris van de afdeling.