Op maandag 6 februari opent Drone Center Valkenburg haar hangardeuren voor bedrijven die drones of toepassingen van drones willen testen. Ook is er voorzien in een trainingslocatie en kunnen er met drones races worden gehouden. Onderdeel van het testcentrum is een Startup Support Center, waar beginnende drone-ondernemers ondersteuning kunnen krijgen bij het op poten zetten van hun bedrijf. Het centrum is gevestigd op voormalig vliegveld Valkenburg in de provincie Zuid-Holland.

Test, race, train

Drone Center Valkenburg is een initiatief van ondernemer Jeroen Engelkes. Volgens hem hebben uiteenlopende bedrijven een toenemende behoefte aan locaties waar zij kunnen testen, racen en trainen met drones. “Het gaat daarbij niet alleen over de drones zelf, maar ook over de toepassingen ervan, autopilot-systemen of sensoren. Ook is er ruimte nodig voor het opleiden van dronepiloten, en er is steeds meer vraag naar plekken waar droneraces gehouden kunnen worden.”

Engelkes wil met het dronecentrum voorzien in die vraag. “We richten ons specifiek op het indoor vliegen in deze grote vliegtuighangar. Ik kies voor een bottom-up aanpak, waarbij het testcentrum organisch uitgroeit, samen met de partijen die zich bij ons aansluiten.”

Business Support

Om startende drone-ondernemers te helpen om hun product of dienst op de markt te brengen biedt het Drone Center Valkenburg ook diensten aan op het gebied van business support. “Veel drone-startups hebben een sterke focus op de ontwikkeling van hun product, maar zijn minder ervaren in zaken als bedrijfsvoering, communicatie, fiscale kwesties en juridische zaken. Via het Startup Support Center krijgen zij ondersteuning op deze gebieden. Doordat deze startups fysiek op dezelfde locatie opereren verbetert dat de onderlinge samenwerking, wat als katalysator voor de ontwikkeling van nieuwe producten zal gaan werken.”

Volgens Engelkes is Valkenburg een ideale plek voor het Drone Center. “We zitten vlakbij de Randstad, een gebied met veel kennis en innovatiecentra. Bovendien is het merendeel van de Nederlandse dronebedrijven in de regio gevestigd.”


Bericht van Drone Center Valkenburg.