Op donderdagavond 5 juli 2018 hebben een aantal paramotorvliegers, waaronder drie paramotortrikevliegers deelgenomen aan een demonstratie voor de beleidsmedewerker van DGLM.

Zonder het daadwerkelijk gezien te hebben is het lastig een goed beeld te krijgen van onze luchtsport. We waren dan ook zeer verheugd, dat de beleidsmedewerker van DGLM paramotors in de praktijk wilde zien. Hij heeft hiervoor zelf het initiatief genomen en daar waren we erg erg blij mee. Juist ook vanwege de regelgeving rond de paramotortrike wilde hij graag deze variant zien opstijgen, vliegen en landen.

Persoonlijk wilde ik een volledig en eerlijk beeld van alle varainten laten zien. Ten aanzien van paramotortrikes wilden we de zwaarste trike die in Nederland in het luchtvaartuigregsiter ingeschreven staat (Xcitor) demonstreren. Tevens had ik twee vliegers uitgenodigd, die resp. met een zeer lichte en een medium éénpersoonstrike vliegt (Bullix).

De wind leek initieel roet in het eten te gooien, maar in de loop van de avond ging hij liggen en konden we alle varianten zeer goed demonstreren. Het bleek, zelf wisten we dat uiteraard al, dat juist de zwaarste trike de stilste variant was. Tevens konden we de afstand, die nodig is voor het opstijgen en landen goed demonstreren. Dit ook met het oog op mogelijke wijzigingen van de RVGLT op dit gebied.

Het bestuurslid voor Natuur & Omgeving, Pim Leemreise, was speciaal overgekomen om uitleg te geven over dit onderwerp. Dit werd ook als zeer informatief ervaren.

Bij deze wil ik de beleidsmedewerker van DGLM hartelijk danken, dat hij de tijd ervoor genomen heeft daadwerkelijk in de praktijk de luchtsport paramotorvliegen te aanschouwen.

Frank Moorman
Voorzitter afdeling Paramotorvliegen