Veelgestelde vragen

We krijgen veel vragen binnen over wat wel en niet mag in het kader van de door de overheid genomen maatregelen omtrent het coronavirus. Veel van deze vragen komen vaak terug en hebben wij hier voor je onder elkaar gezet.

Lees ook de meest actuele informatie over de coronamaatregelen en de hervattingsprotocollen per luchtsport.


Bijeenkomsten, evenementen en trainingen

Mogen we weer sporten?
Per 1 juli zijn wedstrijden, toernooien en evenementen weer toegestaan, zowel binnen als buiten. Hier mag ook publiek bij aanwezig zijn, mits zij 1,5 meter afstand tot elkaar houden. Er mogen buiten maximaal 250 toeschouwers zijn en binnen maximaal 100.

Jeugd tot en met 18 jaar hoeft onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren. Volwassenen hoeven tijdens het sporten ook geen afstand te houden, maar wel in bijvoorbeeld de kleedkamer of de sportkantine.

Lees voor meer informatie per luchtsport ook onze hervattingsprotocollen.

Kan ik nog deelnemen aan sportevenementen in het buitenland?
Voor de deelname aan buitenlandse sportevenementen gelden dezelfde adviezen als voor reizen voor werk of vakantie. Lees voor meer informatie het artikel deelname aan sportevenementen in het buitenland van NOC*NSF.

Worden afgelaste wedstrijden ingehaald?
Wedstrijden worden door de clubs georganiseerd. Het is nu nog niet duidelijk welke wedstrijden uitgesteld moeten worden en wanneer deze weer ingehaald kunnen worden. Neem hierover contact op met de desbetreffende club.


Kinderen en jeugd

Moeten kinderen en trainers/begeleiders 1,5 meter afstand houden?
Kinderen en jongeren (tot en met 18 jaar) hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te bewaren. Ze moeten wel afstand houden van hun trainers.

Mag ik (vanwege mijn leeftijd of werk) training geven?
Risicogroepen: het advies is dat volwassenen die behoren tot de risicogroepen volgens het RIVM (boven de 70 jaar of met onderliggende aandoeningen) zelf het risico analyseren voor zij zich op de buitensportaccommodaties of in de openbare ruimte in groepen begeven.

Zorgmedewerker: zorg gaat in deze voor, dus in dat opzicht is het verstandig de trainingen over te laten aan anderen. We raden je aan dit na te vragen bij jouw zorginstelling, misschien voeren zij hier een soepeler beleid in.

Krijgen de begeleiders in de sport ook de mogelijkheid om getest te worden bij klachten?
Jeugdtrainers en buurtsportcoaches met minimaal 24 uur ziekteverschijnselen die passen bij een COVID-19 infectie kunnen zich in de testfaciliteiten van de GGD’en laten testen. Alle testafnames zijn op afspraak nadat een arts jou heeft aangemeld.


Examens en brevetten

Mijn brevet verloopt bijna, maar door de maatregelen kan ik niet aan de eisen voldoen om te verlengen. Wat kan ik doen?
De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft in verband met de COVID-19 crisis een ontheffingsregeling aangenomen om houders van FCL bevoegdheden en medicals in staat te stellen deze te verlengen. Lees in dit bericht het laatste nieuws hierover.

Mijn medical verloopt bijna, maar ik kan nergens terecht voor een medische keuring. Wat nu?
De Inspectie Leefomgeving en Transport heeft in verband met de COVID-19 crisis een ontheffingsregeling aangenomen om houders van FCL bevoegdheden en medicals in staat te stellen deze te verlengen. Lees in dit bericht het laatste nieuws hierover.


Sportondernemers en -clubs

Hoe gaat de openstelling van sportaccommodaties in zijn werk?
Het sluitingsverbod op alle sportclubs is opgeheven. Degene die de sportactiviteiten organiseert en begeleidt heeft de verantwoordelijkheid voor de sportactiviteiten zelf en zorgt er voor dat de deelnemers binnen de geldende kaders kunnen sporten.

Kan mijn club een tegemoetkoming ontvangen voor gemiste inkomsten vanwege de coronacrisis?
Er zijn verschillende regelingen getroffen om tegemoet te komen aan gemiste inkomsten. Niet elke regeling is voor elk bedrijf beschikbaar. Je kunt de coronacalculator gebruiken om inzicht te krijgen in de voor jou relevante regelingen.

Mag de sportkantine en het terras van de sportkantine ook weer open?
Sportkantines, terrassen en zelfstandige restaurants op sportlocaties zijn open. De rijksoverheid heeft hiervoor duidelijke regels, je vindt deze hier. En volg hierbij de protocollen van de KHN (koninklijke Horeca Nederland).


Overig

Waar kan ik terecht met mijn sportvragen?
Neem in eerste instantie contact op met je club, school of bedrijf. Houd de website van de KNVvL in de gaten voor het laatste nieuws en lees ook de FAQ van NOC*NSF.

Ook het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft een lijst met veelgestelde sportvragen opgesteld.

Waar kan ik terecht met vragen over de geldende maatregelen?
Op de website van de Rijksoverheid staan alle maatregelen op een rij. Lees hier ook de lijst met veelgestelde vragen.

Waar kan ik terecht met vragen over het virus en mijn gezondheid?
Op de website van het RIVM kun je informatie vinden over het coronavirus. Ook hier is een lijst met veelgestelde vragen opgesteld.