Enige tijd geleden werd het groots aangekondigd op Radio 538: de Coen en Sander Show gaat uitzenden vanuit een luchtballon. Bucketlist dingetje van de heren Swijnenberg en Lantinga.Afgelopen dinsdag was het zo ver. BAS Ballonvaarten kwam met twee ballonnen, drie piloten en nog eens 7 crewleden naar Colmschate vanwaar werd opgestegen. Wij gingen in gesprek met eigenaar en piloot Spierenburg.

Deze vaart is vermoedelijk weinig mensen ontgaan. BAS Ballonvaarten staat stevig op de kaart! Hoe hebben jullie het beleefd?

Het was een geweldige ervaring! Sowieso al vanaf de voorbereiding: hoe je met elkaar zoiets kan gaan realiseren tot de uiteindelijke ballonvaart. Ook was het weer echt helemaal top voor onze vaart. Aan de grond 2/3 knoopjes wind en op hoogte en knoop of 5 tot 7. We hadden in principe acht momenten ingepland voor deze vaart en als het dan bij de tweede al lukt, is dat helemaal geweldig.

Hoe kwamen Coen en Sander bij BAS Ballonvaarten?Ik denk omdat wij niet geheel onbekend zijn in medialand. Ruim een half jaar geleden hebben ze het eerste contact gelegd en zijn we met elkaar in gesprek gekomen. Beide partijen waren gelijk enthousiast en hadden vertrouwen in elkaar om deze bucketlist uitzending van Coen en Sander met elkaar te gaan realiseren.

En dat zagen jullie meteen zitten?Ja natuurlijk, wie wil dat nou niet een uitzending met Radio 538! Zeker ook uit commercieel oogpunt was dit een goede zet, want volgens mij kon je niet echt om BAS Ballonvaarten heen als je de beelden zo bekijkt!

We hebben twee ballonnen van jullie gespot. Hebben Coen en Sander zo’n grote entourage? In de ballon met Coen en Sander zaten ook nieuwsdame Jo van Egmond, Ed Struijlaart voor een live optreden, negen technische mensen van 538 en Broadcast Rentals, twee luisteraars en een beveiliger. En uiteraard co-piloot Jeroen Rijnders en ikzelf. - Co-piloot?Jazeker! Coen en Sander wilden ook tijdens de vaart interviews doen en dan is het handig dat je een co-piloot aan boord hebt, dan blijft alles in ieder geval goed onder controle.De tweede ballon had de media aan boord zoals RTL Boulevard, Shownieuws, Telegraaf, AD en ANP. Martijn de Vries was piloot van deze persballon.

Moesten jullie bijzondere dingen regelen?Voor het ballonvaren zelf hebben wij geen speciale dingen hoeven regelen, buiten de normale dingen zoals de vergunningen. Radio 538 heeft natuurlijk wel heel veel extra's moeten regelen. Zo stond er in Apeldoorn een enorme steunmast die onze signalen dan weer doorstuurde naar Hilversum, ook vloog er een helikopter rond de ballonnen voor hele gave live beelden.

Na een uur en een kwartier landden jullie in Nieuw Heeten. De landing was echt supernetjes! Ja de landing ging perfect, hij moest zo zacht mogelijk aan de grond ivm alle apparatuur die 538 mee had. Dit is goed gelukt!De landeigenaresse reageerde erg spontaan op de landing van jullie ballonnen, dat was goed om te zien!Ze vond het oprecht leuk dat we er stonden. Tijdens het wegbrengen van haar zoontjes had ze ons al zien varen. Toen ze bij de ballon aankwam pakte ze gelijk de microfoon aan voor een heel positief interview.

Wat maakte deze vaart voor jullie extra speciaal? Zo'n vaart maak je natuurlijk niet dagelijks, ik vond het zelf heel erg leuk om bij het programma betrokken te zijn door middel van interviewtjes tijdens de ballonvaart. Zo was het voor de luisteraars ook een beetje duidelijk waar we uithingen, hoe hoog we zaten en welke richting we op gingen. Veel mensen hebben ons zien varen en er werd veel gezwaaid en met spiegeltjes geseind. Bij de landing zijn behoorlijk wat mensen komen kijken. Alle media-aandacht er omheen was ook bijzonder om mee te maken.

We zouden het zonder twijfel zo weer doen!

Heb je zelf eigenlijk nog een bucketlist dingetje wat ballonvaren betreft? Wellicht dat ik ooit nog eens een wereldrecord op mijn naam wil zetten....

Bekijk hier de aftermovie van Radio 538!Meer informatie over BAS Ballonvaarten vind je hier.