In 2009 is de Autogyroschool op Vliegveld Lelystad begonnen met het lesgeven voor de nieuwe generatie Autogyro. Woensdag 14 September 2016 was de laatste dag dat de MLA-baan van Vliegveld Lelystad geopend was, omdat op deze plaats de nieuwe passagiersterminal komt van de Schiphol Group.

Alle autogyro’s kwamen nog één keer naar Lelystad voor een laatste landing en vertrek van het vliegveld waar dit stukje luchtvaarthistorie voor hen allen begon. Na de laatste take off vlogen de piloten naar hun nieuwe thuisbasis: Teuge, Seppe, een privé-locatie en Hilversum. Op Lelystad sluit dit stuk historie om op de andere vliegvelden van Nederland te worden voortgezet.

Hoewel de autogyro-techniek al sinds 1923 bestaat, was deze tot ongeveer 12 jaar geleden voornamelijk terug te vinden in zelfbouw en bouwpakket-vliegtuigen. Toen ontstond er een opleving van wat we noemen de nieuwe generatie autogyro’s (of gyroplane of gyrocopter). Al een aantal jaren is het wereldwijd de snelst groeiende tak van de recreatieve luchtvaart. Er worden ook stappen gezet naar commercieel gebruik. In 2009 is de Autogyroschool op Lelystad een samenwerking met Zelf Vliegen aangegaan voor het opleiden voor het brevet voor deze “nieuwe” autogyro. Alle autogyro-piloten in Nederland hebben op Lelystad hun eerste lessen gevlogen.

Vandaar dat de sluiting van de MLA-baan op Lelystad per 15 september 2016 niet ongemerkt voorbij kon worden laten gegaan. Op initiatief van Remco van Ravenzwaaij, eigenaar van de Autogyroschool, vlogen alle autogyro-piloten met hun toestel nog één keer naar Lelystad om in een gezellige setting bij Zelf Vliegen onder het genot van een bbq verhalen en ervaringen uit te wisselen. Remco van Ravenzwaaij: “De historie van de nieuwe generatie autogyro in Nederland is op Vliegveld Lelystad begonnen. Natuurlijk vinden we het jammer dat de MLA-baan dicht gaat, maar we konden dit historische moment niet in stilte en mineur voorbij laten gaan. We hebben hier samen mooie vlieg-momenten beleefd en die herinneringen behouden we”.

Rond 17:30 uur taxieden de autogyro’s in linie naar de toren om daar nog wat historische foto’s te maken. Hierna vertrok eenieder voor de laatste keer van Lelystad om terug te vliegen naar de nieuwe thuisbasis. Inmiddels staan de autogyro’s op 3 andere vliegvelden in Nederland (Teuge, Seppe en Hilversum) en 1 op een privé-veld. Autogyroschool is inmiddels op Vliegveld Hilversum een samenwerking aangegaan met Vliegschool Hilversum om daar het opleiden van nieuwe piloten op de autogyro voort te zetten. Zoals een van de piloten zei: “De autogyro historie op Lelystad stopt, maar op andere vliegvelden gaan we verder met geschiedenis schrijven”.

Bericht van Autogyroschool.