Deltavliegpiloten strijden deze dagen om de titel Nederlands kampioen Deltavliegen. Bij Aero Club Salland vond het eerste deel van de titelrace plaats, het sleepgedeelte. In dit deel van het negen dagen durende NK werden de 30 deltavliegpiloten met een ultralight-vliegtuig opgesleept. Arne Tänzer is de winnaar van het NK Deltavliegen sleep. Na een slechte eerste dag (laatste plaats) kon hij het tij nog keren en eindigde voor Andre Disselhorst (2) en Araldo van der Kraats (3) boven op het podium.

In het tweede deel van het NK (9-15 september) starten de piloten te voet van een startplek op de Emberger Alm (1720m) in het Kreuzeckgebergte, vanwaar ze meerdere taken met hoogtes tot dan wel zo’n 4.000 meter boven de bergen kunnen vliegen.

De gevlogen afstanden kunnen onder goede omstandigheden per taak meer dan 100 km beslaan, waarbij de piloten zich meerdere uren in het luchtruim begeven in deze tactische wedstrijd om thermiek en optimale vliegroutes. In april werd dit deel door hevige sneeuwval afgelast en verplaatst. Zodoende wordt nu de gehele wedstrijd kort achter elkaar gevlogen.

Het kampioenschap deltavliegen wordt door Nederland al tientallen jaren uitgezet. Het wedstijdvliegen voegt, in tegenstelling tot het ‘vrij’ vliegen vooral toe aan de performance van de piloten die tijdens de wedstrijd veelal met elkaar kunnen optrekken en van elkaar kunnen leren. De race tussen de toppers eindigt soms met luttele seconden, al kan bijzonder tactisch inzicht ook tot een grote voorsprong leiden. Volg via Airtribune.com de voortgang van de bergwedstrijd.