Het organiseren van kleinschalige luchtvaartevenementen buiten de reguliere vliegvelden (bijvoorbeeld het Flying Circus dat door het land gaat met theatershows, of dorpsfeesten met een demonstratie van historische vliegtuigen) is nu heel lastig. Voorheen was het voor dit soort evenementen mogelijk een vergunning aan te vragen, maar sinds 2009 kunnen enkel vergunningen verleend worden voor aerobatics-shows.

Met het gevolg dat in de huidige situatie een vergunning wordt aangevraagd voor een aerobatics-show, met als restrictie dat geen aerobaticsvluchten gedaan worden. Een erg omslachtige aanvraagprocedure waarbij bovendien buitenproportionele veiligheidsmaatregelen in acht moeten worden genomen.

Al ruime tijd zijn de KNVvL en NVL in gesprek over een oplossing, welke naar waarschijnlijkheid gevonden zal worden in een aanpassing van de Regeling Luchtvaartvertoningen. Het ministerie van Infrastructuur en Milieu is bezig, aan de hand van de vele opmerkingen die zijn binnen gekomen op het eerste concept, een formele internetconsultatie voor te bereiden. De planning is dat één april de wijziging gereed zal zijn. Helaas is er geen garantie dat deze datum ook gehaald gaat worden.