Veel „KNVvL’s” van Europa hebben zich verenigd onder de naam EMFU, hetgeen een onderdeel is van de EAS, de European Air Sport organisatie die voor de belangen van alle luchthobbyisten in Europa opkomt.

De EMFU is opgericht om tegengas te geven bij de in eerste instantie bizarre eisen die de Europese Commissie wilde gaan invoeren om de overlast van de drones in te gaan perken. De organisatie die dat in opdracht van de EC doet is de EASA (natuurlijk niet te verwarren met EAS), die regelt alles op het gebied van luchtvaart, je kunt het zo gek niet bedenken of ze bemoeien er zich mee. De eisen werden aanvankelijk volledig gericht op de drones en die vliegers er van, en men was even vergeten dat er in Europa naar schatting een 500.000 modelvliegers actief zijn. Deze zouden onterecht en onnodig gekort gaan worden in hun vrijheden, terwijl ze nooit de aanleiding zijn geweest.

De EMFU strijdt daar tegen en afgelopen weekend (1 en 2 juni 2019) was het de eer aan Nederland om de jaarlijkse vergadering te organiseren, en wel in Gouda. Er waren vertegenwoordigers uit België, Duitsland, Frankrijk, Noorwegen, Zweden, Oostenrijk en Zwitserland en uiteraard ook wij als KNVvL en FLRCV. Er is inmiddels veel bereikt zodat we goede hoop hebben dat we onze hobby, zij het met wat beperkingen, kunnen blijven uitoefenen. Afgelopen week heeft de EC het laatste voorstel van de EASA
goedgekeurd en het zal uiterlijk 12 juni gepubliceerd worden. Daarna is er een periode van 12 maanden waarna het bij de aangesloten landen ook ingevoerd zou moeten zijn.

In tegenstelling tot de oorspronkelijke opzet blijkt er nu toch veel van de regelgeving voor modelvliegers overgelaten te worden aan de nationale wetgever. In feite zoals het vroeger altijd al was. Dat kan goed of slecht uitpakken, het is de vraag in hoeverre wij als Nederlandse modelvliegers onze zaken goed regelen zodat onze overheid niet de aanleiding vindt om ons onnodig veel te moeten korten. Samen met de FLRCV strijden we als KNVvL voor jullie belangen.

Kortom, was voor veel vliegers dit hele verhaal een ver-van-me-bed- show, het is nu echt al in je slaapkamer gekropen en er is nog een boel werk te verzetten.