Een keer deltavliegen proberen? Dat kan! Om te kijken of de sport iets voor je is kan je bij verschillende verenigingen een keer bij het deltavliegen komen kijken. Wil je het uitproberen, dan kun je bij verschillende scholen een introductiecursus doen.

Leeftijd

Vanaf 14 jaar kun je beginnen met deltavliegen.

Voorwaarden

Andere eisen waaraan je moet voldoen zijn:

  • 50 kilo of meer wegen

Kosten

De kosten om te beginnen met een introductiecursus deltavliegen zijn gemiddeld 250 euro.

Materiaal

Materiaal kan je lenen van de school. Je hoeft dus geen eigen materiaal te hebben om te leren deltavliegen.

Waar

Deltavliegen kun je door heel Nederland doen. Welke locatie het dichtstbij is kan je zien op vlieglocaties. Leren deltavliegen kan maar op een paar plekken in Nederland, Duitsland, Frankijk en Oostenrijk.

Hoelang duurt het om de sport te leren?

Het eerste jaar ben je ongeveer 20 à 30 dagen bezig met de sport als je het wilt leren.

Hoe haal ik een brevet?

Heb je een bepaald niveau gehaald, dan kun je een brevet halen. Dat is het bewijs van wat je kunt en kent. Daar moet je vaak ook theorie-examen voor doen. Bij deltavliegen zijn er 3 brevetten:

  • Brevet 1, het oefenbrevet. Dit geeft aan dat je weet hoe een deltavlieger werkt en dat je er korte vluchten mee kunt maken, onder begeleiding van een instructeur. Bij sommige scholen oefen je door tot je ook echt hoogtevluchten maakt aan de lier. Met het B1 kun je nog niet zelfstandig vliegen. Het duurt ongeveer 10 tot 30 dagen om dit te halen. Veel mensen spreiden dit uit over één seizoen.
  • Brevet 2, het zelfstandigheidsbrevet. Met dit brevet kun je zelfstandig vliegen, met je vliegmaatjes of bij een van de clubs. Om het te halen moet je theorie-examen doen en flink wat praktijkervaring opdoen. Dat doe je met hoogtevluchten aan de lier in Nederland en met bergvluchten in het buitenland. Ook kun je oefenen aan de Nederlandse kust en achter een sleepvliegtuigje. Veel mensen oefenen nog één of twee seizoenen door na het halen van het B1.
  • Brevet 3, overlandvliegen. Met dit brevet kunt je afstanden afleggen en aan wedstrijden meedoen. Hiervoor heb je een paar jaar vliegervaring nodig.