Boek over geschiedenis Haagsche Ballonclub

Of dit het allereerste ballonvaartboek ooit is, dat door crowdfunding mogelijk is gemaakt, is niet met zekerheid te zeggen. Maar feit is dat dankzij een kleine 100 voorbestellingen het boek ‘Sic Itur Ad Astra – Beeldgeschiedenis van de Haagsche Ballonclub’ onlangs kon verschijnen.

Daarmee heeft de helft van de exclusieve oplage van slechts 200 exemplaren een eigenaar gevonden. Het gecombineerd Nederlands-/Engelstalige boek is geïnitieerd n.a.v. de 100e geboortedag van gasballonvaarster Nini Boesman.

Aan de hand van niet eerder gepubliceerd historisch fotomateriaal uit m.n. de jaren ‘30 t/m ‘70 van de vorige eeuw ontrafelt auteur Han Nabben de geschiedenis van de in 1936 opgerichte ballonclub, die decennia lang als enige in Nederland gasballonvaarten verzorgde en wereldwijd actief was.

Met de opkomst van de heteluchtballon verdween de club eind jaren ‘80 van het toneel. Het boek bevat een voorwoord van Pamela Visscher, voorzitter van de Luchtvaart Historische Vereniging, en ieder exemplaar bevat een originele, door de clubiconen Jo en/of Nini Boesman gesigneerde ballonpost-envelop én een stukje ballonstof van een van de clubballonnen.

Een waar collector’s item dus voor de liefhebber van luchtvaarthistorie. Een exemplaar bestellen kan nog zolang de voorraad strekt via www.gasballooning.eu. Prijs € 49,95, hardcover, 168 pagina’s.