Op zaterdag 25 mei 2019 meldde zich een groep van 17 enthousiaste leden van de Algemene Luchtvaart Afdeling en van de KNVOL-Noord Holland (Koninklijke Nederlandse Vereninging. Onze Luchtmacht) bij de ingang van het Nationaal Militair Museum (NMM) op de oude vliegbasis Soesterberg. Daar werden we ontvangen door Dannis van der Staaij, rondleider, van het NMM. De groep werd getrakteerd op een kop koffie of thee in de Espressobar. Als gevolg van een evenement moest er enigszins geschoven worden in het programma. Na de koffie en een korte inleiding ging het gezelschap naar de tentoonstelling “De Russen komen” over de Koude Oorlog in Nederland en daarbuiten. Deze tentoonstelling konden we zelf bekijken met behulp van een audiotoer.

Tentoonstelling

Het verhaal begon met de afloop van de Tweede Wereld oorlog en eindigde met de 'nieuwe Koude Oorlog’: een verslag over de arrestatie van 4 Russische spionnen, die een cyberaanval wilden uitvoeren in 2018. In die tentoonstelling stonden verschillende objecten, waaronder een Engelse tank in 'urban camouflage’. Bijzonder was een Poolse legerkaart uit 1970 met aanvalsplannen op het Westen. Ook een replica van “Fat Boy” (de atoombom van Nagasaki) hing er. Veel aandacht was er voor de Nederlandse inbreng.

Tijdelijke objecten

Na de lunch brachten we eerst een bezoek aan de F.27 Troopship, waar we binnen gezeten uitleg kregen. Daarna bekeken we een aantal tijdelijk objecten uit deze tentoonstelling (geleend van musea in Polen en Engeland) en onderdelen van de permanente tentoonstelling onder leiding van gids Dannis. Zo zagen we een SAM-2 luchtdoelraket hangen, net zo een als waarmee op 1 mei 1960 Gary Powers met zijn U-2 uit de lucht geschoten werd. Bij de Poolse Mil-2 kregen we een verhaal van een van de deelnemers over zijn helikopter opleiding, die hij in 1991 bij de DOSAAF op de Mi-2 volgde. Daarna werd stilgestaan bij de andere objecten uit die periode, waaronder de Nike Hercules en enkele raketten met mogelijk nucleaire lading zoals de Honest John en de Lance.

Ervaringen uitwisselen

In de bestuurskamer van het NMM hield Michiel Kasteleijn een inleiding over de Koude oorlog en zijn werkervaring bij het 326 Squadron met de Hawk in Duitsland. Dit was voor enkele deelnemers de gelegenheid om hun ervaringen uit die tijd uit te wisselen, zeer interessant. Aansluitend liet Ton de Vries (ALA lid) een film zien over de bouw van de Fokker C.X en begeleidde hij het gezelschap naar de ‘C.X in aanbouw’ in Hangar 8, om van dichtbij te bekijken. Van de mogelijkheid ‘even tegen de banden te schoppen’ werd geen gebruik gemaakt. Heel bijzonder te luisteren naar de vele kennis, die Ton heeft over deze kist uit de jaren 30 en hem tegelijk van binnen en van buiten te kunnen bekijken. Er wordt nog steeds aan gewerkt en het zal even duren voor dat het project helemaal af is. Wel interessant om te blijven volgen. Ruim na vieren werd het programma afgesloten met een drankje in het Museum café. Dit was alles bij elkaar weer een prima excursie waarbij we dingen zagen en hoorden die niet zo maar voor iedereen toegankelijk waren. Dank voor de organisatie.

Loet Kuipers