Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Terug naar nieuwsoverzicht

Vogelwachters pionieren met drones

6 april 2017

Drones

“Een super innovatief project dat nog volop in ontwikkeling is.” Zo kenmerkt CLSK-coördinator luchtmacht Ideeënboard een idee dat ontsproot aan het brein van twee vogelwachters. Sergeant-majoors Martin te Hennepe (Woensdrecht) en Jan Heij (Deelen) bedachten dat ze de flora en fauna op vliegbases sneller en gedetailleerder vanuit de lucht kunnen analyseren dan vanaf de grond. En hoe kan dat nou beter dan met drones?

Een Goed Idee was geboren; in 2015 dienden ze hun plannen in bij de Ideeënboard. Na een uitgebreid voortraject konden ze begin dit jaar voor het eerst met de drones de lucht in. ‘Het werkt gewoon’, ervoer Heij enthousiast. “Dit is fantastisch.” De natuurbeheerders rusten de drones uit met 3 soorten camera’s: een warmtebeeldcamera om dieren als reeën en broedvogels te registreren, een zogeheten multispectrumcamera voor het vastleggen van vegetatie en een gewone camera voor gebouwen en andere bijzonderheden in het terrein. 

De vogelwachters tonen drones en de camera’s op het overleg. De grote, een Matrice 100, kan worden uitgerust met de warmtebeeldcamera en de vegetatiecamera. De kleinere, een Mavic Pro, draagt een gewone camera.

Graslandstadia

De vogelwachters zijn bijzonder te spreken over de eerste resultaten. “Je ziet meteen dat bepaalde stukken grasland veel schraler zijn dan andere”, zegt Heij. “Wat dat betreft zijn de data nu al bruikbaar. Maar het is nog veel werk om de registratie van de verschillende graslandstadia te optimaliseren.” Verder brengen de camera’s het gebied veel sneller in kaart dan zij zelf vanaf de grond met het blote oog kunnen doen. Heij: “We hebben 30 hectare gefilmd in 20 minuten.” 


Lees verder in De Vliegende Hollander.

Tekst: Ritmeester Henny de Boer
Foto’s: Sergeant 1 Joyce Rutjes

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Nieuws van derden

Regelmatig ontvangen wij (pers-)berichten van organisaties of personen; een selectie daarvan kun je hier lezen.
De KNVvL is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten en plaatst ze puur ter kennisgeving.

locaties meer info