Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Overeenkomst ILT en STEBZ getekend!

5 augustus 2017

Zweefvliegen

Dinsdag 1 augustus is in Hoofddorp de handtekening gezet op de overeenkomst tussen de stichting STEBZ en de Inspectie Leefomgeving en Transport. Hiermee is het officieel mogelijk gemaakt dat zogenaamde staatsexamens door STEBZ worden afgenomen.

Het gaat hier om de theorie-examens voor ballonvaren en zweefvliegen. Deze theorie-examens die voorheen door de KNVvL zelf verzorgd werden (zweefvliegen) of door het CBR (ballonvaren) zouden onder de nieuwe Europese regels allemaal bij het CBR terecht gekomen zijn. Dit instituut verzorgt namelijk alle staatsexamens voor de luchtvaart.

Aangezien de afdelingen van de KNVvL altijd de eigen opleidingen, inclusief de theorie-examens, georganiseerd heeft, werd de overgang naar CBR niet positief tegemoet gezien. Niet alleen zouden de kosten per examen hoog worden (heden €100,70 per examen/vak), maar ook het afstemmen van het nivo en inhoud van het examen bij de opleiding zou veel moeilijker zijn.

Samen met ILT is er naar moeglijkheden gezocht waardoor toch de theorie-examens in eigen beheer afgenomen kunnen worden. Deze is gevonden in het door de KNVvL oprichten van een stichting waarin deze theorie-examens woren afgenomen. Deze stichting moet financieel op eigen benen kunnen staan en wordt daar ook op beoordeeld door de inspectie. Door de uitstekende samenwerking met de ILT is het mogelijk geworden om tot deze oplossing te komen.

De eerste examens binnen STEBZ zijn inmiddels succesvol afgenomen voor ballonvaren. De zweefvliegexamens zullen zo spoedig mogelijk volgen. Aangezien de praktische uitvoering hiervan al grotendeels is gerealiseerd zal de wijziging bij overgang naar STEBZ examens minimaal zijn. Dezelfde mensen en middelen zullen ook onder verantwoordelijkheid van STEBZ de uitvoering verzorgen.

De KNVvL is blij met deze volgende stap in de verdere proffesionalisering waarbij de KNVvL in staat is om taken die anders bij de overheid zouden liggen zelf uit te voeren.

 

Op de foto's hieronder

- Jan-Dirk Steenbergen Senior Inspecteur ILT en Chris Borra Voorzitter STEBZ

- Peter van Harten Secretaris STEBZ, Chris Borra Voorzitter STEBZ, Ronald Schnitker Voorzitter KNVvL en Ronald Termaat Directeur KNVvL

Deel dit artikel: Facebook Twitter

UpdatesMeer info

locaties meer info