Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Eetstoornissen

In samenspraak met de sportbonden heeft NOC*NSF een Vertrouwenspunt Sport opgezet. Alle sporters kunnen hier gebruik van maken. Net als hun omgeving: begeleiders, trainers, coaches, ouders, medische staf, teamgenoten, et cetera.

De informatie op deze pagina's is afkomstig van het NOC*NSF

Een eetstoornis is een ernstige aandoening die vrijwel altijd begint als een vorm van afwijkend eetgedrag. Sporters zijn voor het leveren van hun prestaties sterk afhankelijk van hun lichaam. Daarbij is in veel sporten een laag gewicht een voordeel. Een (te) sterke focus op een slank lichaam ligt op de loer bij esthetische sporten (denk aan turnen, synchroonzwemmen) en sporten met gewichtsklassen zoals judo en roeien. De stoornis komt ook relatief vaak voor in duursporten als wielrennen en hardlopen als ook sporten met een sterke nadruk op het lichaam of waar kleding de lichaamsvormen benadrukt, zoals bodybuilding, fitness en beachvolleybal. 

Een eetstoornis kan zeer ernstige gevolgen hebben voor de patiënt, in dit geval de sporter. Het is daarom van belang dat signalen vroegtijdig worden herkend. Hoe eerder de stoornis wordt herkend, hoe groter de kans op genezing. 

Meer informatie en achtergronden over eetstoornissen in de sport vind je hier.

Deel dit artikel: Facebook Twitter

locaties meer info