Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Vluchtvoorbereiding

Voor een veilige vlucht is het van belang een goede vluchtvoorbereiding te doen. Luchtverkeersleiding Nederland heeft een centrale portal voor operationele informatie gecreeerd, en bevat onder andere links naar Home Briefing, Luchtvaartmeteo, en de AIP.
Het doel van deze portal is de informatievoorziening ten behoeve van de vluchtvoorbereiding te verbeteren. Omdat niet alles even eenvoudig te vinden is, hierbij een toelichting voor het vinden van benodigde informatie. 

NOTAM’s

Een NOTAM, of te wel Notice to Airmen, bevat informatie die niet op de luchtvaartkaart aangegeven staat. Voorbeelden zijn obstakels die nog niet vermeld staan op de luchtvaartkaart, tijdelijke luchtruimsluitingen en bijzondere activiteiten. Bij een goede vluchtvoorbereiding hoort het nagaan of er NOTAM’s actief zijn die voor jouw vlucht relevant zijn. Dit geldt ook voor lokale vluchten!  

Voor een overzicht van alle actuele NOTAM’s ga je naar de portal van Luchtverkeersleiding Nederland of direct naar Homebriefing.nl. Voor het opvragen van de NOTAM’s is het nodig een account aan te maken.
Via flightplans & briefings => new aerodrome briefing kun je een overzicht opvragen. Hier kun je het dichtsbijzijnde vliegveld invullen, bijvoorbeeld voor Terlet “EHTL”, en en afstand aangeven waarvoor je de NOTAM’s wil opvragen, bijvoorbeeld “20NM”.

Tijdelijke luchtruimsluitingen (BVG’s)

Als bijzondere activiteiten gepland zijn wordt een Bijzondere Verkeersgebied (BVG) ingesteld. Een overzicht van de aangekondigde BVG’s met kaart is te vinden op de portal van LVNL onder Operationele helpdesk => tijdelijke luchtruimsluitingen.

 

Aeronautische informatie (AIP)

De Aeronautical Information Publication (AIP) bevat permanente informatie en langdurige wijzigingen ten aanzien van het luchtruim en luchthavens en het gebruik hiervan. Ieder land heeft een AIP. Publicatie vindt plaats volgens internationale standaard. Het raadplegen van de AIP is een essentieel onderdeel in de vluchtvoorbereiding.

Via AIS Nederland kun je gratis toegang krijgen tot de Nederlandse AIP, inclusief SUP (AIP Supplements), AIC-A (Aeronautical Information Circulars Series A) en AIC-B (Aeronautical Information Circulars Series B). Hiervoor hoef je je niet te registreren.

Luchtvaartmeteo KNMI

Vliegende* KNVvL leden hebben de mogelijkheid in te loggen op de webpagina van het KNMI toegespitst op de kleine luchtvaart. Een zeer nuttige website,  met daarin onder andere een uitgebreide weersverwachting voor de komende 48 uur per regio met een overzicht van het dauwpunt, de temperatuur, luchtdruk, en neerslag. Ook bevat de website een aparte module voor ballonvaarders.

Inloggen op Luchtvaartmeteo.nl:
  1. In het eerste inlogscherm vul je in: De afkorting van je afdeling gevolgd door je lidmaatschapsnummer van de KNVvL, bijvoorbeeld KZ123456.(Afkortingen: Zweef: KZ,  Gemotoriseerd: KM,  Scherm: KS,  Ballon: KB,  Zeilvliegen: KH)
  2. In het tweede scherm voer je als password je achternaam in hoofdletters in. Het password is de (eerste) achternaam in hoofdletters, zonder voorvoegsels en zonder leestekens, bijvoorbeeld Van der Sar = SAR.
Na het inloggen is het mogelijk, het password (niet de inlognaam) te wijzigen. Uitleg is te vinden op de Help-pagina van de KNMI-website.
Leden die hebben opgezegd of zijn geschorst worden uit de lijst verwijderd en hebben geen toegang meer tot deze informatie. Nieuwe leden worden zo snel mogelijk toegevoegd door de KNVvL.
 
Heb je problemen met inloggen, neem dan contact op met de KNVvL.

 

* Onder vliegende leden in deze wordt verstaan leden van de afdeling Ballonvaren, Gemotoriseerd vliegen, Schermvliegen, Zeilvliegen en Zweefvliegen.

 

** Gelet op de fusie tussen de afdelingen Motorvliegen en Microlight Aircraft (Ultralicht Vliegen) worden leden van deze afdelingen vanaf 1 januari 2004 op de KNMI-site toegevoegd onder de letter "M".

 

*** Dit geldt alleen nog voor de leden van de afdeling Microlight Aircraft (Ultralicht Vliegen) van voor 1 januari 2004.

Vluchtplan indienen

Via Homebriefing.nl kan een vluchtplan ingediend worden.

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Lid wordenMeer info

Lid worden van de grootste organisatie van luchtsporten? Klik hier.

MagazinesLEES MEER