Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Invoering FCL en Ops ballonvaren en zweefvliegen uitgesteld tot 2020?!

17 mei 2017

Ballonvaren

Onlangs bereikte ons het bericht dat de invoering van EU-regelgeving betreffende opleiding en brevettering waarschijnlijk zal worden uitgesteld  tot 2020. Tijdens overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu is gebleken dat dit voorstel bij de Europese commissie ligt. Het voorstel is echter nog niet aangenomen. Een belangrijke reden voor het uitstel is dat er nog geen overeenstemming is onder de lidstaten over de vernieuwde regelgeving voor ballonnen en zweefvliegen. De regels voor de zogenaamde Declared Training Organisatie (DTO) zijn al wel in een vergevorderd stadium, maar zal niet eerder dan het derde kwartaal van 2017 in stemming worden gebracht.

Concreet betekent dat voor zweefvliegers en ballonvaarders dat het KEI-brevet tot tenminste 2020 geldig zal zijn. Ook het FCL FB blijft voorlopig bestaan. Dat is goed nieuws! 

Immers de KNVvL behoud, zoals bekend, graag de uitgifte van brevetten onder eigen beheer zodat de kosten, kwaliteit en dienstverlening in eigen hand zijn. Een systeem dat zich uitstekend bewezen heeft. De gesprekken om ook in de toekomst de EASA brevetten uit te kunnen geven verlopen nog steeds positief en de nieuwe EU-regelgeving biedt daarvoor ook de mogelijkheid.

Ballonvaren

De afdeling Ballonvaren heeft gekozen één gezamenlijke Trainings Organisatie op te richten, die dan later eenvoudig DTO kan worden. Ook de overgang naar het nieuwe LAPL Ballon wordt door de afdeling afgeraden zolang de bestaande BPL nog gebruikt kan worden. Hierdoor worden overgangsproblemen door wijzigende regelgeving voorkomen. Het invullen van de Trainings Organisatie voor ballonvaren zal pas plaatsvinden als de onderliggende regelgeving beschikbaar is.

Zweefvliegen

De afdeling Zweefvliegen heeft gekozen zo snel mogelijk om te gaan naar DTO, waarbij in principe iedere club een DTO wordt. Hierbij zal dan eerst gewerkt worden met de verwachting van hoe de regels zullen worden. Want grote wijzigingen worden niet verwacht.

Medicals

Ook de KNVvL medicals kunnen doorlopen tot tenminste 2020 via de bekende SMI's of AME's. Reeds uitgegeven medicals die een einddatum van 2018 kennen, en eigenlijk langer hadden kunnen doorlopen, kunnen, tegen administratiekosten, verlengd worden. Voor praktische de invulling daarvan zijn we in overleg met de Medische Commissie van de KNVvL.

Het voorstel tot uitstel wordt in juni verder in Brussel besproken. We houden jullie op de hoogte!

Deel dit artikel: Facebook Twitter

KEIbrevet.aero

Informatie over brevetten of theorie-examens vind je op www.brevet.aero.

Vragen aan het KNVvL Examinering Instituut?
Stuur een e-mail of bel 0348-437066.

locaties meer info