Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Deltavliegen op tour door Nederland

24 augustus 2017

Deltavliegen

Een deltavlieger in de Nederlandse lucht zie je niet zo vaak. Het opslepen van deltavliegers door een ander vliegtuig is zeldzaam: in Nederland kun je dit normaal gesproken alleen zien op het vliegveld van Stadskanaal.

In de zomer van 2017 wordt ook op andere plekken in Nederland gesleept. Dat is voor de piloten leuk om te doen en voor iedereen die van luchtsporten houdt erg leuk om te zien.

Op dagen dat gesleept wordt zijn enthousiaste deltapiloten aanwezig die meer kunnen vertellen over deze bijzondere sport. Ook is op verschillende locaties een simulator, zodat iedereen eens kan ervaren hoe het voelt onder een deltavlieger te hangen.

Waar en wanneer wordt er gevlogen?

Twee weekenden geleden was het eerste buitengewone sleepweekend op vliegveld Middenmeer. De volgende data zijn:

Deltavliegen is erg weersafhankelijk. Bij slecht weer (veel wind, regen, onweer) wordt het vliegen mogelijk deels afgelast. Kijk voor de laatste informatie op de website van Zeilvliegvereniging Daidalos.

Nederlands Kampioenschap deltavliegen

Een van de bovengenoemde sleepperiodes is tijdens het Nederlands Kampioenschap deltavliegen. Het NK bestaat uit 2 delen: bergvliegen en vlaklandvliegen. Het NK begint in Nederland, van 2 tot en met 5 september bij Aero Club Salland te Lemelerveld. Toeschouwers zijn van harte welkom.

Slepen met een deltavlieger

De deltavliegers worden hierbij de lucht in getrokken door een Dragonfly. Dat is een ultralicht en langzaam motorvliegtuigje, speciaal hiervoor ontwikkeld. Bij het starten staat de Dragonfly voorop, met een lange sleepkabel. Het andere eind van de sleepkabel zit aan de deltapiloot, die weer aan zijn deltavlieger vast zit. De deltavlieger ligt op een karretje om bij de start niet al te hard te hoeven lopen. De toestellen maken samen snelheid en vliegen rustig aan omhoog. De piloot van de deltavlieger koppelt op een afgesproken hoogte los of als de deltavlieger in een thermiekbel vliegt en op eigen kracht verder omhoog kan komen. Vooral het starten en landen van de felgekleurde deltavliegers is een spectaculair gezicht.

Deltavliegen

Deltavliegen, wellicht de mooiste en meest bijzondere manier van vliegen die wij als mensen kennen. Je ervaart een ultieme vrijheid boven de prachtigste uitzichten. Actief maar toch ontspannen beweeg je je voort in een nieuwe dimensie. Samen met de vogels en andere luchtsporters leer je de geheimen van het luchtruim kennen en lukt het je om steeds langer in de lucht te blijven.

Meer informatie

Meer informatie over het slepen met deltavliegers en deltavliegen in het algemeen is te vinden op www.KNVvL.nl/deltavliegen. Meer informatie over het slepen met deltavliegers deze zomer is te vinden op de website van Daidalos, de club die deze extra vliegdagen organiseert.

Eveneens in het kader van de promotie van deze prachtige sport, zullen komend weekend (26 en 27 augustus) deltavliegpiloten vanaf het terrein van de Aero Club Salland (Lemelerveld) middels een speciaal daarvoor ontworpen MLA worden opgesleept. Dit in aanloop naar het Nederlands Kampioenschap deltavliegen één week later, vanaf zaterdag 2 t/m dinsdag 5 september, dat ook bij de Aero Club Salland gehouden zal worden.

Bericht via www.dalfsennet.nl.

Lees ook Tour met Dragonfly, eerste sleepweekend Middenmeer.

Deel dit artikel: Facebook Twitter

locaties meer info