Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Terug naar nieuwsoverzicht

Ballonnen en vliegtuigen in de Parade van Vermaeck

24 augustus 2017

Berichten van derden

Op 27 augustus kun je het meemaken: reizen door de lucht! Een regelrechte technische revolutie, uitgevoerd door onverschrokken vliegtuigpioniers. En negen joekels van luchtballonnen staan klaar voor vertrek. Het toegestroomde publiek vergaapt zich eraan en huivert én geniet.  Het is allemaal te zien en te horen in een stoet van 16 wagens in het Brabantse Heeze, waarop en rondom tweeduizend acteurs de historie van alle soorten vermaak verbeelden in een ‘Parade van Vermaeck’.

Voor de 60ste maal trekt ruim 2 uur lang de cultuurhistorische optocht van de Brabantsedag door de straten. De  spelers van de wagenbouwersgroepen zorgen voor een theaterspektakel rondom hun rijdend decor. Bouwerij Skôn brengt een spontane vliegtuigshow  bij Gilze Rijen in 1909 tot leven. 

“We willen een sfeer verbeelden van roekeloze en eigenzinnige vliegpioniers die de toegestroomde toeschouwers vermaken met hun onverschrokkenheid,” aldus wagenbouwer Micel Zegveld ”Een vliegshow in die tijd moet een spectaculaire bijeenkomst zijn geweest, een hoopvolle belofte van een nieuw tijdperk van reizen door de lucht.”  Vriendenkring van Gaal gaat het vermaak van de ballonvaarten en de talloze ballonfeesten in de jaren ‘20-‘30 van de vorige eeuw verbeelden. “Hoe vermakelijk moet het zijn geweest... zenuwachtige passagiers, stoere ballonvaarders die zandzakken lossen... en meter voor meter zie je de joekels van luchtballonen los komen van de grond. Op naar de wolken en daar voorbij!“ aldus wagenbouwer Dirk van Gaal.

Het thema van dit jubileumjaar is “Parade van Vermaeack”, waarin allerlei vormen van vermaak door de eeuwen heen in het Hertogdom Brabant worden uitgebeeld, gespeeld en verbonden met de huidige tijd. In dit bijzondere jaar wordt de parade voorafgegaan door een wagen waarop Gerard van Maasakkers en Björn van der Doelen met hun bands optreden. Én is de entree voor de optocht gratis voor kinderen tot en met 12 jaar.

Iedere laatste zondag van augustus kunnen ruim 30 duizend bezoekers genieten van én geraakt worden door  de cultuurhistorische optocht van de Brabantsedag. Voor je ogen rolt een origineel theaterstuk voorbij en in een mum van tijd neemt iedereen deel aan het straatspel. Een gezellige drukte met ruim 30.000 bezoekers. Langs het parcours  is voor iedereen ergens wel een plekje op de eerste rij. 


Lees meer op brabantsedag.nl.

 

 

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Nieuws van derden

Regelmatig ontvangen wij (pers-)berichten van organisaties of personen; een selectie daarvan kun je hier lezen.
De KNVvL is niet verantwoordelijk voor de inhoud van deze berichten en plaatst ze puur ter kennisgeving.

Luchtsporters.nl

locaties meer info