Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Pro Air Paragliding

Pro Air Paragliding: minimale inspanning, maximale ontspanning

André Bizot
Prunusstraat 49, 7172 HP Borculo  +31 (0)54-5273305
Activiteiten lieropleiding, liervliegen, bergopleiding, bergvliegen, shop
Hoofdlocatie vliegactiviteiten Borculo (Gld), Op 't Eiland 1, Geesteren/Borculo, N520936 E062844
Website www.proair.nl
Contact info@proair.nl

Uren vliegen boven de toppen van de wereld zonder dat het je veel moeite kost. Stressvrij in de lucht hangen zo lang je wilt. Dat kun je leren bij schermvliegschool Pro Air Paragliding in het oosten van het land.

“Ik geniet zelf nog iedere keer als ik vlieg.” Dat zegt André Bizot, eigenaar van Pro Air Paragliding. André vliegt al sinds 1992 en is enkele jaren later instructeur geworden. Hij heeft zowel een technische als een sportachtergrond en hield zich voor de oprichting van Pro Air in 1997 bezig met het ontwikkelen van liersystemen. Tevens was hij testpiloot voor deze lierbouwer bij de Duitse zusterorganisatie van de KNVvL, de DHV. “Al het werk dat ik doe is gerelateerd aan het vliegen, keuren van materiaal, reparatie, vouwen van noodchutes, keuren van lieren,” zegt André. “Ik vind het prachtig andere mensen dit te leren.”

Pro Air doet 12 tot 15 basisopleidingen aan de lier per jaar. “We doen al sinds het begin alle basis opleidingen aan de lier omdat ik denk dat dat een hele goeie manier is de basics te leren, daarna gaan mensen mee naar de bergen als ze dat willen. Ook aan de lier is het prima mogelijk het overlandvliegen te beoefenen en als je dat beheerst heb je daar in de bergen weer voordeel van.” Het lieren doet de school op het eigen veld vlak bij Borculo. Daar kan met de meeste windrichtingen gevlogen worden en er is een leslokaal annex shop en een werkplaats. “Alles lekker bij elkaar is makkelijk.”
Daarnaast plant de school de bergopleidingen en reizen voor gevorderden naar hoeveel vraag er is. De reis gaat onder andere naar Australië. Verder worden overlandtrainingen, veiligheidstrainingen en soaropleidingen gegeven. Afhankelijk van het doel van de opleiding en het niveau van de groep gaat de school overal heen waar gevlogen kan worden. “Als het vliegbaar is zijn we gedurende het seizoen zeven dagen in de week bezig,” aldus André.

Pro Air wil zo stressvrij mogelijk vliegen met veiligheid voorop. Het zwaartepunt licht op schermbeheersing en overlandvliegen met zo weinig mogelijk middelen. De school, tevens schermvliegvereniging met 33 leden, trekt mensen aan die goed willen leren vliegen. En na een goede landing moet het plezier in het vliegen voorop staan, zegt André. “De belangrijkste beslissing die je moet leren maken als piloot is, is het nu, hier,  voor mij vliegbaar en heb ik dan ook nog plezier in het vliegen. Als je dat kan, kun je aan het schermvliegen heel lang een fijne hobby hebben." 

Deel dit artikel: Facebook Twitter

locaties meer info