Beelden zeggen meer dan woorden

Onderstaande video geeft uitleg over deze opleidingsmethode, met interviews van de instructeur, de leerlingen en hun ervaringen:

De opleiding

De progressieve opleiding, beter bekend als AFF-opleiding, is een moderne opleiding waarbij je vanaf de eerste parachutesprong begint met de vrije val. De opleiding begint met anderhalve dag grondopleiding. Hierna wordt een harnastest gedaan, een soort examen waaruit blijkt of je de stof goed begrepen hebt en of je er klaar voor bent om te gaan parachutespringen. Als het weer goed genoeg is ga je zo snel mogelijk na de opleiding beginnen met springen. De eerste drie sprongen doe je met twee instructeurs (AFF-jumpmasters), die je vasthouden en begeleiden gedurende de vrije val en met de opening van de parachute. Vanaf de eerste sprong is het de bedoeling dat je zelf de parachute opent. Na 10 sprongen ben je net zo ver als de gemiddelde AO-springer na ongeveer 35 sprongen. De kosten van de AFF-opleiding liggen beduidend hoger dan die van de AO-opleiding, maar de opleiding gaat wel een stuk sneller dan de AO-opleiding.

Als na de grondopleiding de 7 levels hebt voltooid ben je AFF geslaagd en mag je zelfstandig gaan springen. Het opleidingspakket bestaat uit de grondopleiding, gebruik van materiaal, een collectieve secundaire WA-verzekering, aspirant lidmaatschap van de afdeling parachutespringen en zeven tot negen sprongen.

Soort parachute

Alle centra die de AFF-opleiding verzorgen maken gebruik van square parachutes. Dit zijn rechthoekige parachutes die je kunt sturen en remmen, zodat je comfortabel kunt landen.

Eisen, kosten, aanmelden en locaties

Eisen:
Om deel te kunnen nemen aan de versnelde vrijeval opleiding (AFF) of de conventionele opleiding (static-line) moet je voldoen aan de volgende eisen:

  • Je bent minimaal 16 jaar. Als je nog geen 18 bent, moeten je ouders of wettelijke vertegenwoordigers schriftelijk toestemming geven.
  • Je hebt een medische verklaring, afgegeven door een in Nederland bevoegde arts. Deze kan worden verkregen bij:
    • een (huis)arts (niet de eigen huisarts)
    • een sportmedische instelling aangesloten bij de Federatie van Sportmedische Instellingen (FSMI) via sportzorg
    • Medimark via hun website
    • Meditel via hun website
  • Er zijn ziektenkostenverzekeraars die de sportkeuringen (gedeeltelijk en/of onder voorwaarden) vergoeden. Indien de keurende arts twijfels heeft of aan de eisen voldaan wordt kan die contact opnemen met de afdeling. Een second opinion is mogelijk bij een door de afdeling aangewezen (springende) arts. Specifiek voor het onderdeel ogen wordt hiervoor verwezen naar de heer Derksen, bereikbaar via Holsboeroptometrie te Arnhem.
  • Een paracentrum kan eisen stellen aan het gewicht van de sportparachutist. Het materiaal dat gebruikt wordt is in de regel geschikt voor mensen die tot 100 kg wegen. Als je meer weegt, neem dan contact op met de club of het centrum waar je wilt gaan springen. Sommige centra hebben materiaal dat geschikt is voor een hogere belasting.

Kosten:
De kosten van een AFF opleiding liggen gemiddeld rond de € 1200 voor 7 levels. De prijzen die door de centra gehanteerd worden wijken hier in de regel van af.

Aanmelden en locaties:

De AFF opleiding wordt door de volgende paracentra verzorgd:

  • Paracentrum Texel
  • Paracentrum Teuge
  • Skydive Rotterdam “The Flying Dutchman”
  • Paracentrum Eelde/Hoogeveen
  • Airboss Skydiving
  • Airmoves

Deze paracentra bevinden zich niet alleen in Nederland, maar ook in het buitenland. Alle paracentra die bij de afdeling parachutespringen zijn aangesloten maken gebruik van KNVvL instructeurs met door de afdeling uitgegeven instructiepapieren en zijn verplicht om zich aan de veiligheidsreglementen (BVR) van de afdeling parchutespringen te houden.