Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Actueel

Model- en Dronevliegen onterecht in Algemene Plaatselijke Verordening
Modelvliegsport

Op 9 februari j.l. heeft de voorzitter van de afdeling Modelvliegsport een mail geschreven naar de gemeente Heerde. Dit naar aanleiding van het feit dat in artikel 2:23:1 van de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) van die gemeente een verbod is opgenomen, waarin wordt aangegeven dat hinderlijk drone- en/of modelvliegen op door de gemeente aangewezen plaatsen niet toegestaan is.

Onzerzijds is de gemeente Heerde er op gewezen dat het opnemen van zo’n verbod in de APV in strijd is met hogere regelgeving, lees de Wet Luchtvaart en o.a. de Regeling Op Afstand Bestuurde Luchtvaartuigen en de Regeling Modelvliegen.

lees verder

Opinion on safe drone operations in Europe
Veiligheid

EASA The European Aviation Safety Agency (EASA) published the first formal Opinion on safe operations for small drones in Europe. This formal Opinion is an important stepping-stone to keep drone operations safe and secure and build a wider regulatory framework. The Opinion will serve as a basis for the European Commission to adopt concrete regulatory proposals later in the year. A first meeting chaired by the European Commission to discuss this Opinion with the EU Member States already took place on 21 February 2018.

lees verder

Agenda NK Dronerace
Modelvliegsport

Met trots presenteren wij de agenda van het NK Dronerace 2018. De agenda is met zorgvuldigheid samengesteld, daarbij rekening houdend met data van andere dronerace events.

Zo geven wij iedereen de mogelijkheid mee te doen. Reserveer deze data vast in je agenda!

De wedstrijdleiding en het trackontwerp van het NKDroneRace zal onder andere verzorgd worden door Team MRO en DronEvents.

lees verder

Finale NK DroneRace 2018 in Amsterdam Arena
Modelvliegsport

De finale van het Nederlands kampioenschap, dat plaats vindt in december, zal in de Amsterdam Arena worden gehouden. Dat er plannen en ideeën waren het DroneRacen in Nederland naar een hoger nieuw te brengen was bekend, maar wat deze plannen precies inhielden nog niet. De KNVvL heeft tijdens haar vliegersvergadering van 20 januari meer duidelijkheid gegeven aan de deelnemers van het NK DroneRace.

De bekendmaking werd gepresenteerd door Lars Boom van FormulaFPV. De subcommissie drones van de KNVvL zal samen met FormulaFPV een invulling geven aan deze grootse finale.

lees verder

Uitspraak Raad van State over 20-metergrens
Modelvliegsport

Leden van Modelvliegclub Midden-Nederland (MVC) mogen volgens de omgevingsvergunning met hun modelvliegtuigen vanaf hun terrein in IJsselstein alleen binnen een bepaalde vliegcirkel vliegen en, boven andere percelen dan het eigen perceel, op een hoogte van tenminste 20 meter. 

De naburige veehouder, die al vaker rechtszaken tegen de MVC heeft aangespannen, heeft de gemeente verzocht om handhavend op te treden, omdat hij van mening is dat er buiten de vliegcirkel wordt gevlogen en buiten het modelvliegterrein op een hoogte van minder dan 20 meter. Hij heeft dit handhavingsverzoek gestaafd met camerabeelden die hij heeft gemaakt met een beveiligingscamera op enkele honderden meters afstand.

lees verder

Veiligheid startplaatsen hellingzweven langs de kust
Modelvliegsport

In november 2017 is er een melding geweest waarbij de mogelijkheid geopperd werd dat er boven de duinen een botsing heeft plaats gevonden tussen een laagvliegend zweefvliegtuig en een drone of een modelvliegtuig. In het laatste geval zou dan gezien de locatie een model (elektro) zwever het meest aannemelijk zijn. Er heeft zich verder niemand gemeld.

Vooropgesteld dat er nog niets aangetoond is, behalve schade aan de tip van de zwever, die ook op andere manieren ontstaan kan zijn, is er dus nog niets formeel bewezen. Het is uiteraard in onderzoek.

Maar de eerste schade is al aangericht met het negatief in het nieuws komen van onze hobby. De veroordelingen vanuit de mandragende hoek zijn al hier en daar te horen en te lezen.

lees verder

Vliegersvergaderingen 2017/2018
Modelvliegsport

De vliegersvergaderingen 2017/2018 zullen worden gehouden op zaterdag 20 januari in het voorlichtingscentrum van het Bouw & Infra Park.

Het ochtendprogramma betreft vooral de vergaderingen van de vliegers en hun subcommissies. Het middagprogramma is algemener van karakter. Na de huldiging van de kampioenen door onze voorzitter Frits van Laar zullen er presentaties zijn van Vincent Merlijn, de wereldkampioen F3K van 2017 tezamen met andere leden van de F3K ploeg, en van Richard Branderhorst over de recente ontwikkelingen op het gebied van regel- en wetgeving.

Nieuw dit jaar is de informatiebeurs. De verschillende subcommissies (behalve de SC radio kunstvlucht en elektro) zullen hun wedstrijdklassen presenteren aan elkaar, maar ook aan geïnteresseerde vliegers die overwegen in de toekomst te gaan wedstrijdvliegen. 

lees verder

NK Dronerace 2018 en een terugblik op 2017
Modelvliegsport

Na het succes van de eerste editie van het officiële Nederlands kampioenschap DroneRace 2017 gaan we in 2018 door met de tweede editie.

Hoewel het jaar nog niet voorbij is zijn er al diverse zeer positieve geluiden te horen als het gaat over het NK DroneRace van 2018. Natuurlijk is de subcommissie Drones binnen de afdeling Modelvliegsport als organisator erg blij met deze positieve geluiden en ziet zo een mooie toekomst voor de sport tegemoet.

lees verder

Lid wordenMeer info

Lid worden van de grootste organisatie van luchtsporten? Klik hier.

locaties meer info