Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws

Druk bezochte nieuwjaarsbijeenkomst KNVvL
Afdelingen

Maandagavond 15 januari 2018 hield de KNVvL haar jaarlijkse nieuwjaarsreceptie. Afdelingsvoorzitters, hoofdbestuursleden, leden van de Raad van Advies, medewerkers en externe relaties waren aanwezig om elkaar de hand te schudden.

De voorzitter van de KNVvL, dhr. Ronald Schnitker, begon zijn toespraak met een terugblik op het jaar 2017. Bijzondere aandacht kreeg het ontwerp luchtruim en de luchtroutes rond Lelystad Airport en de impact die dit heeft op luchtsporten zoals parachutespringen op Teuge en zweefvliegen in het oosten van Nederland.

lees verder

Living to the max
Parachutespringen

Hoe extremer de trucs, hoe groter de aandacht. In Living to the Max zien we BMX’er Daniel, die bijna al zijn botten brak, freedivester Jeanine, die met één hap adem tot 92 meter diepte duikt. We ontmoeten basejumper Jarno, die met een vleermuispak van rotspartijen springt. En we gaan op zoek naar Max Verstappen, die op zijn zeventiende al in de Formule 1 reed.

Wat maakt deze daredevils zo interessant en waarom kijkt het publiek zo graag naar mensen die spelen met de dood? Psychiater Damiaan Denys denkt dat hij wel weet waarom: 'Voor wie de dood in de ogen kijkt, krijgt het leven meer betekenis.' Living to the Max is een documentaire over leven op het randje. En soms eroverheen.

lees verder

Veiligheid startplaatsen hellingzweven langs de kust
Modelvliegsport

In november 2017 is er een melding geweest waarbij de mogelijkheid geopperd werd dat er boven de duinen een botsing heeft plaats gevonden tussen een laagvliegend zweefvliegtuig en een drone of een modelvliegtuig. In het laatste geval zou dan gezien de locatie een model (elektro) zwever het meest aannemelijk zijn. Er heeft zich verder niemand gemeld.

Vooropgesteld dat er nog niets aangetoond is, behalve schade aan de tip van de zwever, die ook op andere manieren ontstaan kan zijn, is er dus nog niets formeel bewezen. Het is uiteraard in onderzoek.

Maar de eerste schade is al aangericht met het negatief in het nieuws komen van onze hobby. De veroordelingen vanuit de mandragende hoek zijn al hier en daar te horen en te lezen.

lees verder

New vacancy notice at EASA
Veiligheid

EASA The following vacancy notice for a Contract Agent position has been published on the EASA website.

Reference: EASA/III/2018/001
Title: Proofreading & Rulemaking Consultation Assistant (CA III) (F/M)
Closing Date:13/02/2018

Interested candidates are invited to submit their application through the online EASA eRecruitment Tool. 

lees verder

GA Pilot Questionnaire
Veiligheid

EASA Dear General Aviation leisure flight pilot,

We kindly invite you to participate in this survey organised by the European Aviation Safety Agency (EASA) in Cologne, Germany. It takes only 10 minutes to complete and will remain active until 28 February.

The questionnaire addresses safety measures useful for preventing airspace infringements and mid-air collisions with commercial air transport aircraft in controlled and restricted airspaces. 

lees verder

Meerderheid dronevliegers voor invoering dronebrevet
Drones

Het merendeel van de dronebezitters in Nederland en België ziet wel wat in een verplicht theoriecertificaat voor recreatieve dronevliegers. Dat blijkt uit een lezersonderzoek dat uitgevoerd werd door Dronewatch.nl. Verder blijkt uit de respons dat veel amateurvliegers een carrière als professioneel dronepiloot ambiëren, met name op het gebied van fotografie en video.

lees verder

Easy Access Rules for Additional Airworthiness Specifications
Veiligheid

EASA has now published the  Easy Access Rules for Additional Airworthiness Specifications (Regulation (EU) No 2015/640).

The Easy Access Rules, are displayed in a consolidated, easy-to-read format with advanced navigation features through links and bookmarks, and are available for free download from the EASA website. They contain the applicable rules on additional airworthiness specifications for a given type of operations.

lees verder

Vliegersvergaderingen 2017/2018
Modelvliegsport

De vliegersvergaderingen 2017/2018 zullen worden gehouden op zaterdag 20 januari in het voorlichtingscentrum van het Bouw & Infra Park.

Het ochtendprogramma betreft vooral de vergaderingen van de vliegers en hun subcommissies. Het middagprogramma is algemener van karakter. Na de huldiging van de kampioenen door onze voorzitter Frits van Laar zullen er presentaties zijn van Vincent Merlijn, de wereldkampioen F3K van 2017 tezamen met andere leden van de F3K ploeg, en van Richard Branderhorst over de recente ontwikkelingen op het gebied van regel- en wetgeving.

Nieuw dit jaar is de informatiebeurs. De verschillende subcommissies (behalve de SC radio kunstvlucht en elektro) zullen hun wedstrijdklassen presenteren aan elkaar, maar ook aan geïnteresseerde vliegers die overwegen in de toekomst te gaan wedstrijdvliegen. 

lees verder

Aanpassing regeling luchtverkeersdienstverlening
Operations

Tot voor kort kenden de CTR’s van gecontroleerde civiele en militaire luchthavens een permanente luchtruimklasse C of D. Conform de Europese SERA-verordening dient in luchtruimklasse C en D luchtverkeersleiding te worden verleend aan alle vluchten. In de praktijk gebeurde dat buiten de openstellingstijden van de betreffende gecontroleerde luchthaven en CTR niet en werd uitsluitend vluchtinformatie verstrekt op hetzelfde niveau als in luchtruimklasse E t/m G. Om aan de SERA-verordening te voldoen heeft de minister per besluit van 6 december 2017 de Regeling luchtverkeersdienstverlening aangepast.

lees verder

Verbreding veld Aeroclub Nistelrode gestart
Zweefvliegen

Aeroclub Nistelrode heeft akkoord gekregen voor de verbreding van het veld. In ruil voor nieuwe natuur op andere plaatsen mogen we bomen kappen naast ons veld om het breder te maken. Dat betekent dat we met een veiliger èn mooier veld ons nieuwe seizoen starten half maart!

Bekijk het filmpje van de bomenkap op de Facebookpagina van de Aeroclub Nistelrode.

lees verder

Nederlander maakt langste wingsuitvlucht ooit
Parachutespringen

Maandag 8 januari heeft Jarno Cordia (39) de langste vlucht ooit met een wingsuit gemaakt. De Guinness record poging vond plaats in een nieuwe windtunnel in Zweden. Jarno bleef in totaal zes en half uur in de lucht, zonder pauzes.

Jarno Cordia is, met meer dan 5000 sprongen, één van de meest ervaren wingsuit skydivers en basejumpers van de wereld. Een jaar geleden maakte hij al voor het tv-programma 'Wedden dat ik het kan' een vlucht van 6 km hoogte van Den Helder naar Texel, waarna hij landde in een rijdende auto met een totale vrijeval van tegen de 5 minuten. 

lees verder

Centrale commissies van de KNVvL, wat zijn dat eigenlijk?
Deltavliegen

De KNVvL is aan het reorganiseren. Daarover was al wat te lezen in de nieuwsbrieven van de KNVvL. Daarin stond ook een oproep voor leden om actief te worden in de ‘centrale commissies’. Vanuit de afdeling Deltavliegen zoeken we ook nog leden voor die commissies. Daarom vroegen we bij de KNVvL eens wat nou precies het nut is van de reorganisatie en naar het doel van de wat archaïsch klinkende centrale commissies.

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Luchtsporters.nl

locaties meer info