Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws

ALV 2 juni 2017
Deltavliegen

Beste leden van de KNVvL-afdeling Deltavliegen,

Hierbij nodigen wij jullie uit voor een extra afdelingsvergadering op vrijdagavond 2 juni a.s.om 19.30h in Woerden. Die vergadering staat in het teken van twee hoofdonderwerpen: een bestuursverkiezing en de campagne voor het werven van nieuwe deltapiloten c.q. het behoud van bestaande piloten. Beide onderwerpen behoeven een toelichting.

Voor de stukken en meer informatie klik hier.

lees verder

KNVvL-verenigingsbureau gesloten
Algemeen

Donderdag 25 mei en vrijdag 26 mei is het KNVvL-verenigingsbureau gesloten. 

De KNVvL wenst je een heel mooi hemelvaartsweekend!

lees verder

Veranderingen luchtruim Duitsland 2017 (RMZ)
Afdelingen

Volker Engelmann, voorzitter van het Duitse lagere luchtruim (Bundesausschuss Unterer Luftraum), benadert buitenlandse collega vliegers voor de volgende kwestie. 

De regels voor het doorkruisen van een Radio Mandatory Zone (RMZ) zijn in Duitsland sinds dit jaar behoorlijk veranderd. Nieuw is een uitluisterplicht met een 'Listening-Squawk'. Alle informatie hieromtrent kan worden gevonden in onderstaand document.

Hoewel de naleving van de nieuwe regels op vrijwillige basis geschied, vraagt de KNVvL alle vliegers  deze regels strikt na te leven. Dit om toekomstige restrictieve maatregelen c.q. beperkingen in het luchtruim voor VFR-piloten te verhinderen.

Belangrijk is dat piloten alleen de RMZ-frequenties (wat eigenlijk radarfrequenties voor IFR-piloten zijn) monitoren en zichzelf niét op de frequentie aanmelden!

lees verder

‘Drone beschieten boven eigen terrein is onrechtmatige daad’
Drones

Mag je met je luchtbuks op een drone schieten als die hinderlijk boven je achtertuin hangt? Die vraag lag onlangs voor bij een rechtbank in Gelderland. Een complex vraagstuk, waarbij niet alleen het eigendomsrecht, maar ook de privacywetgeving om de hoek komt kijken.

Burenruzie
Aanleiding voor de rechtszaak is een uit de hand gelopen burenruzie. Een man had met zijn drone boven de tuin van de buren gehangen. Toen de dronepiloot na afloop de beelden bekeek, zag hij dat een buurjongen met een buks op het toestel had geschoten, met – volgens de bezitter van de drone – enige beschadigingen tot gevolg. De man spande daarop een zaak  aan tegen de buren, maar die beweerden vervolgens in hun privacy te zijn aangetast door de drone, en eisten op hun beurt een schadevergoeding.

lees verder

Deelnemers gezocht voor NLR trainingsonderzoek
Afdelingen

Het NLR zoekt deelnemers voor een kort – Engelstalig - trainingsexperiment, met de naam CloudAtlas. In dit experiment wordt gekeken naar de effecten van verschillende combinaties van leermiddelen voor de opleiding en training van verkeersvliegers. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen bijdragen aan toekomstige trainingsprojecten.

Het gaat om een experimentele les die gericht is op kennis over wolken en de gevaren die ze met zich meebrengen voor de luchtvaart. Voor piloten is het essentieel dat ze wolken correct kunnen identificeren en de risico’s kunnen inschatten om hun werk veilig te kunnen uitvoeren. De les sluit aan bij de Meteo-leerstof voor het PPL, maar maakt daar geen deel vanuit.

lees verder

Ferdy zoekt sponsors
Schermvliegen

Ferdy van Schelven gaat voor de vierde keer meedoen aan de Red Bull X-Alps wedstrijd. Daarvoor zoekt hij nog sponsors. Wil je hem helpen, dan kan dat al vanaf 10 euro. Volg deze link voor alle informatie daarover.

Over de editie 2017 meldt Ferdy het volgende: "Het is alweer bijna zover; nog even en dan gaat het weer gebeuren de Red Bull X-Alps. Vorige keer hebben we een crowdfunding campagne gedaan, wat ik een super leuk idee vond om aan onze middelen te komen."

lees verder

Invoering FCL en Ops ballonvaren en zweefvliegen uitgesteld tot 2020?!
Ballonvaren

Onlangs bereikte ons het bericht dat de invoering van EU-regelgeving betreffende opleiding en brevettering waarschijnlijk zal worden uitgesteld  tot 2020. Tijdens overleg met het ministerie van Infrastructuur en Milieu is gebleken dat dit voorstel bij de Europese commissie ligt. Het voorstel is echter nog niet aangenomen. Een belangrijke reden voor het uitstel is dat er nog geen overeenstemming is onder de lidstaten over de vernieuwde regelgeving voor ballonnen en zweefvliegen. De regels voor de zogenaamde Declared Training Organisatie (DTO) zijn al wel in een vergevorderd stadium, maar zal niet eerder dan het derde kwartaal van 2017 in stemming worden gebracht.

Concreet betekent dat voor zweefvliegers en ballonvaarders dat het KEI-brevet tot tenminste 2020 geldig zal zijn. Ook het FCL FB blijft voorlopig bestaan. Dat is goed nieuws! 

lees verder

Rapportage Luchtvaart 1e kwartaal 2017
Veiligheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de Kwartaalrapportage Luchtvaart over het eerste kwartaal van 2017 gepubliceerd op de website.

In deze kwartaalrapportage treft u informatie aan over alle ernstige incidenten en ongevallen met luchtvaartuigen die in het eerste kwartaal van 2017 zijn gemeld aan de Onderzoeksraad, de onderzoeken die zijn gestart en welke rapporten zijn gepubliceerd.

lees verder

EASA–FAA International Safety Conference
Veiligheid

Global aviation safety for a global industry

The EASA–FAA International Safety Conference (14-16 June 2017) will bring senior aviation professionals together from regulators, manufacturers, airlines and associations from all world regions to discuss global aviation safety issues from the perspective of both the regulators and industry.

This year we invite you to participate in exploring and discussing some of the following topics:

• Building and maintaining mutual trust.
• Cooperation for Emerging Technologies
• Challenge of digitalisation
• Challenges and Opportunities of the drones and Unmanned Aircraft System

lees verder

Grote belangstelling voor Oostwold Airshow
Gemotoriseerd vliegen

Als de voortekenen niet bedriegen kunnen er tijdens de negende editie van de Oostwold Airshow de nodige records gaan sneuvelen. Zowel op het gebied van toeschouwersaantallen als op het gebied van historische vliegtuigen.

Het aantal verkochte tickets in de voorverkoop is in vergelijking met 2015 zelfs verdubbeld. Opvallend is dat er toegangskaarten naar Frankrijk, Amerika en zelfs Australië gaan. Ook de belangstelling uit vooral Duitsland en Engeland is veel groter dan de voorgaande edities. In 2015 bezochten in totaal ruim 20.000 toeschouwers het evenement

lees verder

Nieuwe software laat drone volautomatisch bruggen inspecteren
Drones

Als het aan chipfabrikant Intel ligt kunnen kunstwerken zoals bruggen en industriële installaties in de toekomst met een druk op de knop geïnspecteerd worden, dankzij autonoom vliegende drones die aangestuurd worden door geavanceerde zelfontwikkelde Mission Control software. Die software zorgt niet alleen voor de aansturing van de drone, maar ook voor de analyse van de data na afloop van de vlucht.

Drone aansturen en data verwerken
Tijdens een demonstratie met de Falcon 8+ drone liet Intel zien dat het uitvoeren van routine-inspecties middels drones in de toekomst niet meer hoeft uitgevoerd te worden door een piloot van vlees en bloed. Het bepalen van de vliegroute kan geautomatiseerd worden aan de hand van Mission Control. Na afloop kan die software ook de opgenomen data vergelijken met de dataset van een vorige vlucht, en op die manier automatisch een seintje geven als er afwijkingen worden geconstateerd.

lees verder

Kort verslag afdelingsvergadering april 2017
Schermvliegen

Op 21 april 2017 vond in Leusden de afdelingsvergadering plaats, met als belangrijkste onderwerp het jaarverslag van 2016. Het concept verslag van de vergadering is te vinden op de website van de KNVvL. In dit bericht staat een korte samenvatting van de vergadering.

Mededelingen
Er is meegedeeld dat er per 29 maart 2017 een nieuwe KNVvL erkende school is, namelijk 'Pedro Verticalo Adventures'.

Verder wordt gewezen op de nieuwe iconen die de uitwijkregels van de EHPU uitbeelden.

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Naam
E-mailadres

MagazinesLEES MEER

locaties meer info