Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws

In memoriam Peter Andriesse
Afdelingen

Peter Andriesse (1938-2017) is opgegroeid in Nederlands-Indië, tijdens de Tweede Wereldoorlog, en verbleef onder meer in een jappenkamp. Voor zijn schooltijd verhuisde Peter naar Haarlem.

Hij was al jong geboeid door de luchtvaart en organiseerde in het Kennemer Lyceum luchtvaartdagen. Als lid van de Jeugd Luchtvaart Brigade nam hij deel aan de IACE.

Zijn luchtvaartzin zette hij voort als verkeersleider bij de KLu, waarna hij koos voor het bedrijfsleven en zijn communicatieve vaardigheden ontwikkelde in de reclamewereld.

Vervolgens stapte Peter over naar de KLM. Bij KLM bekleedde hij diverse functies in de Public Relations. Hier kon hij zijn passie voor de luchtvaart verder gestalte geven in de veelzijdigheid van PR met uitgebreide interne en externe contacten. Na een vroege pensionering vervolgde Peter zijn PR-professie bij Andriesse Public Relations.

lees verder

9de plaats EK Formatiespringen
Parachutespringen

Het Nederlandse team 'Out of the Blue' heeft bij het Europees kampioenschap Formatiespringen bij het onderdeel FS4 de 9de plek behaald. Dit valt binnen de top10 doelstelling van NOC*NSF die de KNVvL ook onderschrijft.

De wedstrijd had helaas te leiden van veel slecht weer. Slechts 5 van de 10 ronden konden versprongen worden. Het team bestaat uit Mechie Voermans (captain) Leon van Leeuwen, Mandy Feijen, Danny Dörfel, Bart Daenen (video) en Rogier Carper (reserve).

Daarbij nam Mike Pennock deel aan de internationale scheidsrechterscursus voor formatiespringen. Mike slaagde hiervoor en mag nu ook internationale wedstrijden jureren. De KNVvL feliciteert het team en Mike met deze resultaten.

lees verder

Bezoek aan PS Aero
Algemene Luchtvaart (ALA)

Breng met de Algemene Luchtvaart Afdeling op 30 september een bezoek aan PS Aero. PS Aero houdt zich bezig met de restauratie, verkoop en verhuur van vliegtuigen aan particulieren, musea, bedrijven, en bijvoorbeeld voor film- of TV opnamen.
PS Aero is geen museum, maar groepen kunnen de collectie bezoeken gedurende een ruim twee uur durende rondleiding.

lees verder

Recordaantal bezoekers eerste avond Ballonfiësta
Ballonvaren

De jubileumeditie van de Ballonfiësta Barneveld kende een geweldige start! Het fantastische weer zorgde voor een grote toestroom van toeschouwers. In totaal kwamen er bijna 9000 bezoekers naar de eerste avond, een recordaantal voor de woensdagavond.

Terwijl het in heel Nederland droog was, ontstond er precies boven Barneveld rond 20.30 een bui. Op dat moment stonden het Spaceship en de Motor klaar om te gaan. Na uitvoerig overleg tussen de weerdiensten, de launchmaster van Ballonfiësta Barneveld en de piloot stegen beide ballonnen op. En dus gingen gisteravond alle luchtballonnen de lucht in, waaronder in totaal zo'n 15 special shapes!

lees verder

Dronewatch brengt World Solar Challenge in beeld
Drones

Op 8 oktober 2017 gaat in Darwin (Australië) de 14de editie van de Bridgestone World Solar Challenge van start. Het doel is om met door zonne-energie aangedreven auto’s zo snel mogelijk over de finish in Adelaide te komen. Er doen drie Nederlandse teams mee, waaronder Solar Team Twente. Om de verrichtingen van dit team zo goed mogelijk in beeld te brengen wordt er dit jaar voor het eerst een drone ingezet. Hiervoor is het team uit Twente een samenwerking aangegaan met Dronewatch.

lees verder

RC‐paraglider treffen MVC Columbia
Modelvliegsport

Op zaterdag 23 en zondag 24 september organiseert MVC Columbia een Radio Controlled Paramotor/glider treffen op haar vliegveld te Boxmeer.
Dit weekend is bedoeldvoor iedereen die zich bezig houdt met RC paragliding of zij die hiermee willen beginnen.

Deze meeting is onafhankelijk van welk merk dan ook. Eigenbouw, tweedehands, nieuw of juist oeroud, alles kan en mag meedoen.

Gezelligheid en gezamenlijk vliegen staat voorop.

lees verder

Sjoerd van Empelen wereldkampioen junioren
Zweefvliegen

Bericht van Vliegen in Nederland Nederland is weer een wereldkampioen bij het zweefvliegen rijker. Na acht wedstrijddagen is Sjoerd van Empelen van de Gelderse Zweefvliegclub (GeZC) wereldkampioen zweefvliegen 2017 geworden bij de junioren in de standaardklasse. Vanmiddag vond de spannende ontknoping plaats. Uiteindelijk bleek, op deze laatste dag van het kampioenschap, de voorsprong van Sjoerd voldoende om nummer een te blijven in het totaalklassement. 

In de clubklasse heeft Nick Hanenburg nog geprobeerd zich eveneens op het podium te ‘vliegen’, maar dat is hem helaas niet gelukt. Niettemin is de uiteindelijk door hem behaalde 4e plek ook zeker iets om trots op te zijn, hoewel (top)sporters daar vaak zelf anders over denken. Behalve Nick, mag ook Sjors van Loon een FAI diploma in ontvangst nemen voor zijn 9e plaats in de standaardklasse. Lars Groot eindigde in deze klasse als 17e.

lees verder

Fly-in Aviodrome
Algemeen

De Fly-in bij Aviodrome staat dit jaar, net als de nieuwe interactieve expositie, in het teken van 100 jaar Marine Luchtvaartdienst (MLD). Tijdens deze speciale editie op 19 en 20 augustus kunnen bezoekers bijzondere vliegtuigen bewonderen. Bijvoorbeeld de Westland Wasp helikopter, die voor de MLD opereerde vanaf een marineschip om torpedo's af te werpen, en vanuit het Verenigd Koninkrijk naar Aviodrome komt.

In de nieuwe expositie kunnen bezoekers testen of zij het in zich hebben om een vliegende marineheld te worden, kinderen kunnen tijdens dit weekend klimmen in een hoge klimtoren, de reddingsbrigade helpen én Brandweerman Sam ontmoeten. 

lees verder

Texel Fly-In 2017
Gemotoriseerd vliegen

Van 25 tot en met 27 augustus wordt op Texel International Airport voor de negende keer de Texel Fly-In gehouden, het grootste evenement van zijn soort in Nederland. Natuurlijk is men afhankelijk van de weersomstandigheden, maar als de weergoden de Texel Fly-In goed gezind zijn dan worden er tussen de 200 en 250 vliegtuigen verwacht.

Wat maakt de Texel Fly-In zo bijzonder?
In de eerste plaats de gastvrijheid van de havenmeesters: Ed (vader) en Mike (zoon) de Bruijn. Maar ook de bijzondere ligging van het vliegveld op het prachtige Waddeneiland Texel. Deelnemers uit verschillende Europese landen (m.n. België, Engeland, Duitsland en Frankrijk) komen speciaal voor dit evenement naar Texel. Hierdoor krijgt de Fly-In ook een internationaal karakter. Het evenement wordt ook bezocht door geïnteresseerden, die niet direct bij de vliegerij betrokken zijn.

lees verder

Deltavliegstunt
Deltavliegen

Nederlandse deltapiloot start als eerste vanaf een gebouw

Voormalig Nederlands kampioen deltavliegen Arne Tanzer zal 18 augustus (bij geschikt weer) als eerste piloot in Nederland een start maken vanaf een gebouw.

Het starten vanaf een gebouw brengt extra uitdagingen met zich mee; zo moet er bijvoorbeeld een vlonder worden gebouwd om snelheid te kunnen maken bij de start. Door het eenmalig uitvoeren van deze unieke ‘stunt’ hopen de organisatoren zoveel mogelijk mensen bekend te maken met de sport deltavliegen.

lees verder

Ballonvaart voor Air Cadets
Algemeen

Op 9 en 10 september zullen 12 Air Cadets van de Netherlands Air Cadets (NLAC) een ballonvaart maken met de door de Koninklijke Luchtmacht beschikbaar gestelde Klu ballon. Natuurlijk zullen we verslag doen van deze prachtige ervaring. Elke Air Cadet krijgt uiteindelijk de kans zo'n fantastische vlucht te maken.

Stichting de Netherlands Air Cadets

De Netherlands Air Cadets is een stichting die een platform biedt om  kennis te maken met alle facetten in de lucht- en ruimtevaart. De NLAC werkt samen met onder andere de Koninklijke Luchtmacht, nederlandse luchtvaartmaatschappijen en lucht- en ruimtevaart gerelateerde bedrijven, zodat jij een kijkje kunt nemen achter de schermen om je te oriënteren of jouw toekomst in de lucht- en ruimtevaart ligt.

De NLAC opent deuren die normaal gesloten blijven.

lees verder

IACE Netherlands 2018
IACE

Het IACE-programma van 18 juli - 2 augustus 2017 is zowel voor onze Nederlandse deelnemers naar 11 landen als voor de buitenlandse deelnemers in Nederland bij KNVvL en KLu. succesvol verlopen. Nu richten wij ons alweer op IACE 2018 en roepen KNVvL-jongeren van 17 t/m 21 jaar op zich via het aanmeldformulier aan te melden voor de IACE van 17 juli t/m 1 augustus 2018 naar Australië, Canada, Duitsland, Frankrijk, Hongkong, Israël, Zuid-Korea, UK, USA en Zwitserland. Japan ontvangt onze deelnemer in de maand maart.

GRIJP JE KANS en meld je zo snel mogelijk aan voor uiterlijk 1 november 2017, waarna je wordt uitgenodigd voor selectie op 14 januari 2018 te Terlet. Aanmeldingen worden behandeld in volgorde van ontvangst, het aantal plaatsen is voor 2018 beperkt tot 20 deelnemers, dus zorg dat je erbij bent!

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Naam
E-mailadres

UpdatesMeer info

Luchtsporters.nl

locaties meer info