Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws

NOTAM's op je telefoon bekijken
Schermvliegen

AirspaceAVOID is een handige gratis app voor op je telefoon of tablet en wordt ondersteund door de KNVvL, LVNL, Luchtmacht, LNR en het Ministerie van Infrastructuur en Milieu. Op basis van je locatie zie je een kaart met daarop de luchtruimindeling en de actuele NOTAM's. De app biedt diverse filters om bepaalde NOTAM's te verbergen en een voor jouw luchtvaartuig bruikbaarder beeld te krijgen. De app is beschikbaar voor iOS en Android via de Appstore en Google play. Voor de eerste keer gebruiken wordt een basiskaart gedownload en maandelijks moet je een nieuwe set gegevens downloaden (de app herinnert je daar netjes aan). De NOTAM's kun je dagelijks laten actualiseren (dat kan ook via mobiele data, want het is een betrekkelijk klein tekstbestand). Ook als je niet van plan bent om overland te vliegen is het installeren van de app de moeite waard. Je krijgt een fraai beeld van ons luchtruim, hoe dat is ingedeeld en wat er allemaal voor 'hindernissen' zijn, zowel op de grond als in de lucht. Je kunt zoveel dingen instellen (en zelfs een vluchtplan opstellen), dat het verstandig is er op de grond mee te oefenen voor dat je de app in de lucht gaat gebruiken. Er is ook een desktopversie van het programma, kijk daarvoor en voor meer info over de app op de site pocketfms.com

lees verder

Reisverzekering en materiaalverzekering
Schermvliegen

Velen van ons vliegen tijdens een vakantie in het buitenland en de meesten van ons sluiten een reisverzekering af. We raden je aan om in de polisvoorwaarden na te gaan of schermvliegen ook wordt gedekt. Dat is soms even zoeken, want vaak worden diverse sporten onder de noemer 'risicosporten' uitgesloten. Het loont ook de moeite om in de polisvoorwaarden van je ziektekostenverzekering na te gaan welke kosten worden vergoed en in welke landen. Normale behandelkosten worden meestal vergoed binnen Europa, maar een reisverzekering biedt bijvoorbeeld ook dekking tegen de kosten van een reddingsoperatie (van de bergwand halen met een helicopter) en (vervroegde) terugkeer naar Nederland. En als je de polisvoorwaarden toch aan het doorspitten bent, kijk dan meteen even of deelnemen aan wedstrijden wordt gedekt en voor hoeveel euro's je materiaal is verzekerd. Van dat laatste zou je weleens kunnen schrikken. De meeste reisverzekeringen kennen een lage vergoeding en een beetje uitrusting kost algauw €4.000,- (scherm, harnas, reserve, helm, radio, vario). Een aparte verzekering voor je sportmateriaal die ook dekking biedt bij schade door het (wedstrijd)vliegen kan daarom de moeite waard zijn.

lees verder

WA-Verzekering
Schermvliegen

We krijgen regelmatig vragen over de dekking die de collectieve aansprakelijkheidsverzekering biedt, daarom een korte uitleg. Deze WA-verzekering biedt dekking van letsel of schade die je als privé-piloot tijdens het schermvliegen (inclusief starten en landen) veroorzaakt en die niet door een andere verzekering van je wordt gedekt. Denk bijvoorbeeld aan het bij je start op het scherm van een ander stappen dat daardoor scheurt,  het tegen een andere piloot aanvliegen of aan het landen op het dak van een auto (ja, dat gebeurt helaas weleens en de meeste auto's kunnen daar slecht tegen...). Er mag natuurlijk geen sprake zijn van kwade opzet. De verzekering is ook geldig tijdens het deelnemen aan wedstrijden. Wat de verzekering niet dekt is letsel van jezelf of schade aan je eigen materiaal. Evenmin is de  aansprakelijkheid tegenover een tandempassagier gedekt, ook niet als dit zonder vergoeding gebeurt. Tandempiloten moeten dit risico zelf verzekeren. 

De meeste Nederlanders hebben zelf een WA-verzekering; kijk eens in de polisvoorwaarden of schermvliegen daarin wordt uitgesloten. Is dat niet het geval, dan moet je bij schade eerst deze verzekering aanspreken voordat je gebruik kunt maken van onze collectieve WA-verzekering.

De polisvoorwaarden van onze collectieve WA-verzekering kan je nalezen als je inlogt op mijn.KNVvL.nl en daarna in de menubalk bij Afdeling kiest voor de optie Verzekeringen.

lees verder

Start inschrijving theorie-examen 19 mei
Schermvliegen

De inschrijving voor het examen op 19 mei is gestart! Het wordt gehouden in de Jaarbeurs in Utrecht en start om 20.00 uur (inloop vanaf 19.30 uur). Alle informatie over het theorie-examen vind je op deze pagina. Je betaalt meteen bij inschrijving het verschuldigde bedrag van €35,50. Klik op deze link om je in te schrijven. 
Om je in te kunnen schrijven moet je lid zijn van de afdeling Schermvliegen. Informatie over lid worden vind je hier.

lees verder

De Ballonbon: het ideale cadeau
Ballonvaren

Heb je altijd al een familielid of een vriend een ballonvaart cadeau willen doen? Of wil je een bijdrage geven om een ballonvaart te kunnen maken? Dan is de Ballonbon het ideale cadeau!

De Ballonbon is inwisselbaar bij de ruim vijftig professionele bedrijven die zijn aangesloten bij de brancheorganisaties KNVvL afdeling Ballonvaren en de Commerciële Ballonvaarders Nederland (CBN). Op deze manier kan de ontvanger zelf kiezen bij welk professioneel bedrijf hij-zij de ballonvaart wil boeken en in welke omgeving de ballonvaart wordt gemaakt.

Hoe leuk is dat!
Eén ding is zeker: je doet hem of haar een groot plezier. Wie wil er nu niet een schitterend avontuur meemaken aan boord van een heteluchtballon? Ballonvaren is spanning, avontuur en romantiek tegelijktijd.

lees verder

Vliegtuigen krijgen een jasje
NVAV

Er wordt hard gewerkt aan de Spyker V2 en de Van Berkel WA. Deze toestellen moeten namelijk gereed zijn voor de 100 jaar Marine Luchtvaartdienst expositie.

Vind je het interessant om te zien hoe de vrijwilligers oonder andere bezig zijn met het bekleden van vleugels? Kom dan kijken op dinsdagen, woensdagen, donderdagen of zaterdagen!

Lees meer over de Spyker V2

lees verder

Parachutespringen met poppen
Modelvliegsport

Bericht van Omroep Flevoland

Relaxed maar bloedfanatiek sturen ze hun poppen naar de middenstip. Tenminste, dat is de bedoeling. Door de stevige wind landen sommige poppen in een omgeploegde akker verderop, of zelfs snoeihard tegen een gebouw. De deelnemers aan de eerste wedstrijd van het Nederlands kampioenschap RC Parachutespringen in Almere hebben niet het beste vliegweer, maar dat mag de pret niet drukken. 

RC Parachutespringen lijkt op parachutespringen, maar dan met houten poppen van ongeveer 2 kilo. Een modelvliegtuigje laat een aantal poppen met een parachute eraan vanaf een paar honderd meter hoogte vallen. De poppen worden vanaf de grond bestuurd. Het doel is om zo precies mogelijk op een grote middenstip te landen. Wie het minste strafpunten heeft wint.

lees verder

KNVvL-verenigingsbureau gesloten
Afdelingen

Koningsdag en vrijdag 28 april is het KNVvL-verenigingsbureau gesloten. 

Wij wensen je een hele mooie Koningsdag!

lees verder

Ere-insigne in goud voor Paul Beks bij afscheid
Modelvliegsport

Op 19 april is tijdens de ALV van de afdeling Modelvliegsport afscheid genomen van Paul Beks. Paul is ruim 22 jaar actief geweest voor de afdeling Modelvliegsport, waarvan de laatste 11 jaar als secretaris.

Paul ontving uit handen van KNVvL-voorzitter Ronald Schnitker het ere-insigne in goud.

Daarnaast ontving hij van zijn medebestuursleden een theaterbon en werd hem door de afdeling een rondvlucht met een Cessna aangeboden. Deze zal worden gevlogen door Richard Branderhorst, verantwoordelijk voor Instructie en Veiligheid in het bestuur van de afdeling.

Uiteraard is het jammer dat Paul vertrekt, maar we respecteren zijn besluit. Ook langs deze weg willen wij Paul bedanken voor al het werk dat hij voor de KNVvL, en voor de afdeling Modelvliegsport in het bijzonder, heeft gedaan.

lees verder

NK DroneRace: Ranking 1
Modelvliegsport

Bericht van Drones.nl.
Afgelopen zondag vond op modelvliegclub Delta Zeeland de eerste ranking plaats van het NK Drone Race 2017. Na twee trainingsdagen was het nu eindelijk tijd voor het echte werk!

In totaal verschenen er 32 droneracers aan de start die hun eerste Paasdag hadden opgeofferd om te strijden in dit eerste Nederlandse Kampioenschap droneracing. Onder hen een groot aantal bekende namen uit zowel Nederland als België.

Met een grote kans op neerslag was het weer de grootste vrees van de organisatie. Wonder boven wonder bleef het droog in Zeeland zodat alle wedstrijden gewoon door konden gaan. Ondanks de harde wind lieten de racers zich niet uit het veld slaan.

lees verder

City Skydivecentrum geopend in Leidsche Rijn
Parachutespringen

Bericht van De Utrechtse Internet Courant.

“De mensheid heeft altijd willen vliegen als een vogel. Dat kan nu hier in Utrecht”, aldus Kees Geldof, wethouder Leidsche Rijn. Het City Skydive is vanaf vrijdag 14 april geopend bij de A2 in Leidsche Rijn.

Het centrum werd geopend met onder meer een demonstratie van Inka Tiitto, wereldkampioene indoor freestyle skydiving. De Finse vertelt: “Ik ben professioneel danser en heb een achtergrond in yoga. Met het indoor freestyle skydiven combineer ik al mijn passies.” En inderdaad de demonstratie lijkt meer op een dans dan op een vrije val. Gemakkelijk zweeft ze in verschillende poses door de tunnel heen.

lees verder

Verenigingsdag NVAV: Vliegtuig elektro
NVAV

Hoe ziet het boordnet er uit? Welke draaddikte, zekering en aardingspunten kies ik om storing en spanningsverlies te vermijden? Waarom kun je beter een diode over de relaisspoel schakelen? Hoe leg ik bedrading veilig en netjes in mijn vliegtuig? Is deze circuit-breaker nog goed? Welke tools zijn er om draden aan te sluiten?

Ron Norp en Rob Turk gaan hun best doen tijdens de verenigingsdag van 29 april ons hierin de weg te wijzen. Zij zullen allerlei aspekten belichten met theorie, voorbeelden en demo’s.

En, als je een circuit breaker hebt die je niet vertrouwt, neem deze mee en dan gaan we hem testen!

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Naam
E-mailadres

MagazinesLEES MEER

locaties meer info