Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws

Workshop voor de General Aviation
Algemeen

‘Vernieuwing in de kleine luchtvaart’

What's new in opleiding en techniek
 


Zaterdag 18 november 2017 organiseert de KNVvL in samenwerking met het Nederlands Instituut voor Navigatie een symposium, de Workshop General Aviation. De keynote wordt verzorgd door Ruud Huisman van vliegschool Wings over Holland, één van de de meest ervaren vliegscholen voor de General Aviation in Nederland, gevestigd op vliegveld Lelystad. 

lees verder

De KNVvL blijft strijden voor rechten luchtruimgebruikers
Afdelingen

Woensdag 20 september heeft het Algemeen Overleg luchtvaart plaatsgevonden in de Tweede Kamer. Met een zaal vol toehoorders, waaronder vertegenwoordigers van de KNVvL, zijn voornamelijk onderwerpen die betrekkingen hebben op Luchthaven Lelystad, en de bijbehorende aan- en uitvliegroutes aan bod gekomen.

Hoewel het probleem beschouwd kan worden als een technisch probleem, is het vooral de politieke agenda die ongewenste scenario’s er door lijkt te drukken.

Het was goed te horen dat vele kamerleden kritische vragen stelden. Veel van die vragen kwamen overeen met de stukken die we eerder geproduceerd hadden en met de leden van de tweede kamer, de staatssecretaris en het ministerie van IenM gedeeld hebben.

lees verder

Elsefly zoekt vrijwilligers
Afdelingen

ElseFly: Hét evenement voor alle vrije luchtsporters (piloten) én voor iedereen die wil genieten van al het moois in de lucht (bezoekers). 
Para-motors, MLA's, luchtballonnen, modelbouwvliegers, parachutisten, delta- en schermvliegers komen meerdere dagen samen om te genieten van hetgeen hen verbind: de liefde voor het vliegen. 

Om zo'n groots en mooi evenement te realiseren, kunnen we niet zonder vrijwilligers!

lees verder

Arne Tänzer winnaar NK Deltavliegen
Deltavliegen

Kernploeglid Arne Tänzer heeft Gijs Wanders afgelost als Nederlands kampioen Deltavliegen. Afgelopen twee weken streed hij om de Nederlandse titel tijdens de NK die deze keer op Aeroclub Salland en nabij Greifenburg in Oostenrijk werden georganiseerd.

Het eerste deel van de wedstrijd werd veertien dagen geleden gehouden op het zweefvliegveld van Aeroclub Salland, alwaar de piloten met een ultralight vliegtuig werden opgesleept. Daar werden drie geldige taken genoteerd. Door de goede thermische weersomstandigheden bedroeg de grootst gevlogen taak van het deelnemersveld deze editie zo’n 80km en werd met gemiddelde snelheden van ± 45km/uur gerond. 

lees verder

Afstemming vliegactiviteiten op edelhertenbronst
Algemeen

De Veluwe is een belangrijk leefgebied voor grote hoefdieren zoals de edelherten. In het najaar komen edelherten op meerdere plekken bijeen voor de bronst. Verstoring van dit natuurlijke proces dient zoveel mogelijk te worden voorkomen.

Voor de afstemming van (militaire) vliegactiviteiten op de edelhertenbronst wordt jaarlijks een actuele kaart verstrekt met de belangrijkste bronstgebieden op de Veluwe. Het gaat in vrijwel alle gevallen om open landschappen (heide of landbouw). Juist hier kan snel verstoring door vliegactiviteiten optreden, wat ongewenst is vanuit het oogpunt van de dieren, maar ook vanuit de recreanten die speciaal naar de Veluwe komen om van de bronst te genieten. Door het delen van deze informatie kunnen de verschillende gebruikers rekening met elkaar houden en de bronst zo min mogelijk verstoren.

lees verder

Opleidingen- en Beroepenmarkt
Algemeen

30 september is het event, voor iedereen die wil werken in de Luchtvaart- en/of Reisbranche!

Weet jij al wat je later wil worden? De landelijke beroepen- en opleidingenmarkt is dé ontmoetingsplek voor studenten, werkzoekenden, scholen en werkgevers die zich willen oriënteren op een opleiding of een baan in de luchtvaart- en reisindustrie. Dit jaar organiseert Reismedia de zevende editie van dit evenement in Aviodrome. Kom jij ook?

Beleving, netwerken, leren en meer

Dit jaar staat de beroepenmarkt nadrukkelijk in het teken van beleving, netwerken, matchmaking en leren. (Toekomstige) studenten, werkzoekenden en het bedrijfsleven ontmoeten elkaar in de sfeer van het werkveld.

lees verder

Inschrijven NK Precisie Klassiek
Schermvliegen

Op 23 en 24 september 2017 wordt op het lierterrein in Horst-America het NK Precisie klassiek gehouden. Deze wedstrijd is niet alleen bedoeld voor precisievliegers, maar ook voor andere Nederlandse paragliding piloten. Het gaat er om op de doelstip van 3 cm te landen of er zo dicht mogelijk bij te komen. Die stip ligt op een elektronische doelschijf van 30 cm doorsnee, daaronder ligt een kussen van 50 cm dik.

Alles binnen 10 meter wordt gemeten. De landingen zijn volgens de klassieke manier, dus je hoeft niet te blijven staan. Wat het eerste de grond of de schijf raakt (voet, knie, zitje) wordt gemeten. In de briefing op de dag zelf volgt een uitgebreidere uitleg.

lees verder

Europese luchtverkeersleiding: alternatief voldoet aan voorwaarden
Afdelingen

Kamer onjuist geïnformeerd over alternatieve vliegroute Luchthaven Teuge

Eurocontrol, onderdeel van de Europese commissie en toezichthouder voor het Europese luchtruim, is van mening dat de alternatieve vertrekroute voor Lelystad Airport die eind augustus door de luchtvaartsector is gepresenteerd, door de staatssecretaris niet zomaar terzijde mag worden geschoven. Eurocontrol geeft in een second opinion aan, dat zowel voor het milieu, voor het ontzien van Luchthaven Teuge als voor het ontzien van de inwoners, de door de luchtvaartsector, de cleantech regio en bedrijfsleven, gewenste B++ variant beter scoort dan de B+ variant van het ministerie. Eurocontrol heeft beide routes vergeleken op basis van de ontwerpeisen die de Alderstafel heeft opgesteld. Eurocontrol geeft ook aan dat conclusies over alternatieven en optimalisaties pas kunnen worden getrokken als alle beschikbare alternatieven in beeld worden gebracht door het ministerie. Dat is tot nu toe niet gebeurd.

lees verder

Eerst het luchtruim herindelen dan pas, indien nodig, Lelystad open
Vliegroutes Lelystad Airport

Het Nederlandse luchtruim is voor het laatst echt ingedeeld in 1950. Er was nog niet eens TV. Voorkom rampzalige gevolgen voor mensen, de natuur, de verwoesting van de toeristenindustrie en de economie. Deel eerst versneld het luchtruim opnieuw in en kijk dan of Lelystad nog open moet. Red de Veluwe.

Petitie

Wij

Bewoners van de Veluwe, dieren en 1 miljoen toeristen willen dat het ons natuurgebied stil blijft!

constateren

  • Dat de overheid er een potje van maakt.

lees verder

Uitslag NK Schermvliegen Berg
Schermvliegen

Twee weken geleden hebben 12 Nederlanders deelgenomen aan het NK Bergvliegen in St. André. Er zijn in totaal 5 taken gevlogen. Ronny Geijssen is de nieuwe Nederlands kampioen!  
De podiumplekken zijn verdeeld onder de volgende 3 piloten:

  1. Ronny Geijssen
  2. Fons de Leeuw
  3. Nanda Walliser
Nanda is ook nog derde geworden van alle dames, wat een bijzonder goede prestatie is!
We willen Ronny, Fons en Nanda feliciteren met de uitslag!

lees verder

Voorzitter SNZT reageert op brief van staatssecretaris Dijksma
Afdelingen

Bericht van Vliegen in Nederland Maarten Baltussen (voorzitter SNZT – Stichting Nationaal Zweefvliegcentrum Terlet) heeft gereageerd op de brief van 12 september jl., van staatssecretaris Dijksma (Infrastructuur & Milieu) aan de Tweede Kamer, naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek door Helios, in relatie tot de nieuwe in- en uitvliegroutes van Lelystad Airport.

Baltussen: Het Helios rapport en de brief van de staatssecretaris aan de Tweede Kamer spreekt alleen maar over de verhoging van de Lelystadroute en de verhoging van de ondergrens van het oostelijke gedeelte van de nieuwe TMA Lelystad naar FL45 (1500 m.) vanaf 2500 voet (800 m.) of 3000 voet (1000 m.). Het Helios rapport suggereert zelfs het verhogen van die ondergrens naar FL55 (1800 m.) om de zweefvliegactiviteiten voor vliegveld Lemelerveld en de zweefvliegtransitroutes – die door veel zweefvliegers worden gebruikt – te kunnen behouden.

lees verder

SirCrashaLot eerste Nederlands kampioen Drone Race
Modelvliegsport

Op zondag 10 september stond bij Modelvliegclub Delta Zeeland de finale van het NK Drone Race 2017 op het programma. Na de vele oefenwedstrijden en rankingtoernooien waren de verwachtingen hoog gespannen. De beste 16 piloten van Nederland namen het tegen elkaar op in een zinderende finale.

Na de lange strijd trok Andrzej Krasny aan het langste eind en wist hij in de finale zijn tegenstanders voor te blijven. Daarmee sleept hij als allereerste de felbegeerde titel Nederlands Kampioen Drone Race in de wacht. De 38-jarige Krasny, in het racen bekend als SirCrashaLot, is vereerd met de titel en kijkt er naar uit om deze volgend jaar te verdedigen. De tweede plek werd behaald door Ralph Hoogenbirk (ShaggyFPV) en het brons ging naar Wim Reinders (ControllFPV).

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Naam
E-mailadres

UpdatesMeer info

Luchtsporters.nl

locaties meer info