Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws

29 september bezoek aan PS Aero
Algemene Luchtvaart (ALA)

Op zaterdag 29 september gaan we met de ALA wederom naar PS Aero in Baarlo. PS Aero houdt zich bezig met de restauratie, verkoop en verhuur van vliegtuigen aan particulieren, musea, bedrijven en bijvoorbeeld voor film- of TV opnamen.

PS Aero is geen museum; groepen krijgen een rondleiding van ongeveer 2 uur en een filmvoorstelling.

De rondleiding start om 13:00 uur en de kosten bedragen 10 euro (cash af te rekenen).

Graag een kwartier voor aanvang aanwezig zijn.

lees verder

Inschrijven NK Precisie Klassiek
Schermvliegen

Op 6 en 7 oktober 2017 wordt op het lierterrein in Horst-America het NK Precisie klassiek gehouden. Deze wedstrijd is niet alleen bedoeld voor precisievliegers, maar ook voor andere Nederlandse paragliding piloten. Het gaat er om op de doelstip van 3 cm te landen of er zo dicht mogelijk bij te komen. Die stip ligt op een elektronische doelschijf van 30 cm doorsnee, daaronder ligt een kussen van 50 cm dik.

Alles binnen 10 meter wordt gemeten. De landingen zijn volgens de klassieke manier, dus je hoeft niet te blijven staan. Wat het eerste de grond of de schijf raakt (voet, knie, zitje) wordt gemeten. In de briefing op de dag zelf volgt een uitgebreidere uitleg.

lees verder

Veilig vliegen in de Dolomiten
Schermvliegen

De lokale authoriteiten in Italië hebben een flyer en presentatie gedeeld voor piloten die willen gaan vliegen in de Dolomiten regio. Hierin staan veiligheidsrichtlijnen beschreven, inclusief het nieuwe noodkanaal: PMR 8, subtoon 16.

Download de flyer hier en de presentatie hier.

Verder worden de slides worden ook weergegeven bij de kabelbaan van Col Rodella.

lees verder

26 oktober: 2e lezing overlandvliegen
Deltavliegen

Na het succes van de overlandlezig van vorig winterseizoen begint deze winterstop goed en vroeg met de tweede lezing over overlandvliegen, op vrijdag 26 oktober 2018 in Leusden. Voor iedereen die meer wil weten over een goede vluchtvoorbereiding én over het vliegen zelf.

Op het programma:

  • Harm Darwinkel: overlandvliegen - vluchtvoorbereiding
  • Arne Tänzer: overlandvliegen - techniek & tactiek
lees verder

Rondvlucht projectgroep Luchtruimherziening: de KNVvL was erbij!
Afdelingen

Op 14 september heeft een delegatie van de projectgroep Luchtruimherziening van het ministerie van I&W een rondvlucht gemaakt. Zij vlogen van Hilversum, via Teuge en Lelystad weer terug naar Hilversum.
Vincent Kager (NVL) en Arjan Vermeij (ministerie I&W) hebben met twee vliegtuigen de route gevlogen. Hierbij is op ieder veld aandacht gegeven aan de verschillende luchtsporten en de luchtruimbehoeftes.

Zo is er op Hilversum door Sjoerd Talsma een presentatie gegeven over zweefvliegen, op Teuge gaf Simon Woerlee een uitleg over parachutespringen en de belangrijke positie die het Nationaal Paracentrum Teuge daarbij inneemt. Natuurlijk zijn het gemotoriseerd vliegen en Lelystad Airport uitgebreid aan bod gekomen.

lees verder

Publicatiedata AIP / ingangsdata AIRAC
Operations

Van Aeronautical Information Service (AIS), een onderdeel van LVNL, ontving de KNVvL het overzicht voor 2019 van de ingangsdata Aeronautical Information Regulation And Control (AIRAC) en de publicatiedata van de updates van de Aeronautical Information Publication, AIP.

De AIP bevat alle informatie die luchtvarenden nodig hebben voor een vluchtvoorbereiding, zoals routes, ATS dienst, radio, navigatie waarschuwingen, etc. Ook bevat ze een overzicht van alle velden met sport en recreatieve luchtvaart activiteiten met als coördinaten, hoogte en contactinformatie. 

lees verder

KNVvL TO: kick-off opleiding ballonvaarders
Ballonvaren

Op 6 september vond de kick-off plaats van de opleiding voor ballonvaarders. Deze informatiebijeenkomst werd bezocht door 10 aspirant-ballonvaarders en werd zeer positief ontvangen. De lijn van de opleiding werd duidelijk uitgelegd door René Zwarteveen, hoofd Training van de KNVvL Trainingsorganisatie (TO). De opleiding is geheel conform de EU-wetgeving.

De trainingsorganisatie (TO) verzorgt een directe aansluiting van de theorielessen en het lesmateriaal op de examens van de Stichting Theorie Examens Ballonvaren en Zweefvliegen (STEBZ). De boeken kan je via de TO huren voor een zeer schappelijke prijs. Tevens verzorgt de TO klassikale theorie-opleiding voor de kandidaten. De TO monitort de voortgang van de kandidaten door de hele opleiding, ook de praktijk. Hiervoor wordt het Online Leerplatform van de KNVvL optimaal ingericht.

lees verder

Sprankje hoop voor behoud Catalina
Historische luchtvaart

Minister Van Engelshoven (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) blijkt bereid te kijken naar subsidiemogelijkheden om de Catalina in Nederland te behouden. Dit bleek na kamervragen van Remco Dijkstra (VVD) aan het adres van minister Van Nieuwenhuizen met de insteek of de Catalina in Nederland kan blijven.

Door diverse technische tegenslagen en de daaraan verbonden reparatiekosten was de eigenaar van de Catalina genoodzaakt het historische vliegtuig in de verkoop te doen. Sponsorbijdragen waren niet toereikend en de opgelegde EU-regelgeving dat er geen donateursvluchten gemaakt mochten worden bleken funest.

lees verder

Dronerace is topsport!
Drones

Dat is wat de 18 jarige Dennis Mennema laat zien als hij ook de 7e ranking van het Nederlands Kampioenschap dronerace op zijn naam schrijft !

Op 8 september werd de laatste ranking gehouden op het prachtige groene grasveld van Modelvliegclub The Red Baron te Wilbertoord.
Al bij de eerste rondes was duidelijk merkbaar dat menig DroneRacer alles op alles ging zetten om Mennema te snel af te zijn. De strijd was heel goed merkbaar en het ging er hard aan toe!

lees verder

Ontwerp voor ambulance-drone bekroond met prestigieuze prijs
Drones

Een Italiaanse industrieel ontwerper heeft een designprijs gekregen voor zijn ontwerp voor een ambulance-drone die een persoon over een afstand van 150 kilometer zou moeten kunnen vervoeren.

De ‘aero ambulance’ wordt aangedreven door geïntegreerde microturbines die de benodigde stroom leveren aan de elektromotoren.

De drone werd ontwikkeld door de vierendertigjarige Vincenzo Navanteri uit Italië. Aan de prijs, die ter beschikking werd gesteld door de Prins Alvaro de Orleans-Borbon Grant, is een geldbedrag van 20.000 dollar verbonden.

lees verder

Vragen van clubs over lesvliegen
Modelvliegsport

Soms zijn er vragen uit het veld die misschien ook interessant zijn voor andere clubs. Hier een vraag hoe je moet omgaan met een leerling die al wel solo is maar nog niet gebrevetteerd. Hoe zit dat bijvoorbeeld met aansprakelijkheid.

Gedurende de lesperiode gebeuren er twee zaken: de leerling krijgt de techniek van het vliegen onder de knie en  bouwt zelfvertrouwen op. Zelfvertrouwen dat hij nodig heeft om solo te vliegen. Dat is een kwetsbaar proces wat gelijke tred moet houden met het opbouwen van zijn vliegervaring. Niet sneller, niet langzamer. Met het zelfvertrouwen van de leerling bouwt ook de instructeur zíjn vertrouwen in de leerling op en hij weet wanneer de leerling geen onverwachte dingen meer doet.

De opbouw van het zelfvertrouwen schiet niet op als een leerling tot aan het examen aan de kabel hangt. Evenmin als je hem te vroeg los laat en er dan toch was mis gaat.

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Luchtsporters.nl

locaties meer info