Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws

NOC*NSF steunt de KNVvL en Teuge
Vliegroutes Lelystad Airport

Algemeen directeur van het NOC*NSF Gerard Dielesen heeft zijn steun uitgesproken aan de KNVvL en vraagt staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu Sharon Dijksma sportieve belangen serieus mee te wegen in het besluit over de keuze van de vertrek- en naderingsroutes van Lelystad Airport. 

Lees de brief.

lees verder

Duidelijke doelstelling vliegroutes Lelystad
Vliegroutes Lelystad Airport

De media staan inmiddels vol met berichten over de routes van en naar Lelystad Airport. Hier blijkt wel uit dat niet zomaar een kleine luchtruimwijziging in het verschiet ligt. De impact op de grond en voor de luchtsporten is groot. Steeds meer mensen beginnen zich dat te realiseren.

Afgelopen vrijdag is de kick-off geweest van de werkgroepen die zich zullen bezighouden met de workshops die op verzoek van KNVvL en LVNL georganiseerd worden. Hierbij is een duidelijke doelstelling afgesproken:

Het behouden van NPCT en vliegveld Teuge en de bedreiging wegnemen voor de zweefvliegactiviteiten bij de ACS, ZCNOP en nieuwe locatie van ZCFlevo en de luchtvaartactiviteiten algemeen in het oosten van het land.

lees verder

Terugblik kwalificatie NK DroneRace
Modelvliegsport

Na 4 rankings te hebben georganiseerd is het nu tijd voor een korte terugblik en gaan we genieten van een welverdiende zomer stop.

De finale van het NK DroneRace zal op 9 en 10 september gehouden worden op het vliegveld van Modelvliegclub Delta Vlissingen.

Voor je verder leest willen wij graag de vliegclubs waar het NK DroneRacen is neergestreken bedanken voor jullie enthousiaste medewerking en het in ons gestelde vertrouwen!

lees verder

Save the date: Workshop voor de GA op 18 november
Afdelingen

Op zaterdag 18 november 2017 wordt de jaarlijkse Workshop voor de General Aviation gehouden op het vliegveld Lelystad.

Het thema voor dit jaar: Vernieuwing in de General Aviation.

De workshop wordt georganiseerd door het Nederlands Instituut voor Navigatie (NIN) en de KNVvL.

Naast de nieuwste technische ontwikkelingen op het gebied van elektrisch vliegen, ultra light vliegen met helikopters, autogyro vliegen komen ook onderwerpen aan de orde als MLA-beleid, financiering van luchtvaartopleidingen en de ontwikkeling van op jeugd gerichte stimuleringsprojecten. Een jonge luchtvaartenthousiast presenteert haar ervaringen als beginnend vlieger.

lees verder

Aanvraag subsidie 8.33 kHz-radio's afgewezen
Operations

De KNVvL heeft op 16 februari 2017 aangegeven dat een subsidie-aanvraag is gedaan voor de aanschaf en installatie van 8.33 kHz-radio's.

Helaas moeten wij hierbij vermelden dat de Europese Commissie heeft besloten de aanvraag af te wijzen (net zoals tien van de overige zesentwintig Nederlandse aanvragen).

Wij willen het ministerie van IenM en onze collega's van AOPA hartelijk bedanken voor de prettige samenwerking. Bovendien willen wij onze leden hartelijk bedanken voor de ondersteuning en voor het invullen van de enquête (in november 2016).

lees verder

Advanced Approach to Pilot Training
Veiligheid

EASA Aircrew Training Conference 6th September 2017

The conference will bring together leading experts from the Agency, competent authorities and industry to discuss the recent initiatives in the Aircrew domain. Particular attention will be given to Operational Suitability Data (OSD) elements and how to incorporate these into pilot training.

The workshop will provide a platform for exchange of best practices, lessons learnt and relevant information. The topics of getting the information and the use of the data will be addressed through panel discussions.

lees verder

Herhaalde oproep: Deelnemers gezocht voor NLR trainingsonderzoek
Afdelingen

Het NLR zoekt nog steeds deelnemers voor een kort - Engelstalig - trainingsexperiment, met de naam CloudAtlas. In dit experiment wordt gekeken naar de effecten van verschillende combinaties van leermiddelen voor de opleiding en training van verkeersvliegers. De uitkomsten van dit onderzoek kunnen bijdragen aan toekomstige trainingsprojecten.

Waar gaat het om?
Het gaat om een experimentele les die gericht is op kennis over wolken en de gevaren die ze met zich meebrengen voor de luchtvaart. Voor piloten is het essentieel dat ze wolken correct kunnen identificeren en de risico’s kunnen inschatten om hun werk veilig te kunnen uitvoeren. De les sluit aan bij de Meteo-leerstof voor het PPL, maar maakt daar geen deel van uit.

lees verder

Voortgang vliegroutes Lelystad en beperkingen luchtvaart
Vliegroutes Lelystad Airport

Een kleine twee weken geleden zijn de geplande vliegroutes voor Lelystad aan de minister aangeboden en aan ons bekendgemaakt. Vanwege de grote impact die deze plannen hebben voor de recreatieve luchtvaart in Oost-Nederland is direct contact gezocht met de verantwoordelijke instanties, maar is ook de media volop benaderd. Niet alleen om te achterhalen waarom deze keuzes gemaakt zijn, maar tevens om de gemaakte keuzes te wijzigen zodat de nodige ruimte overblijft.

De KNVvL, Nationaal Paracentrum Teuge, vliegveld Teuge, Stichting HoogOverijssel, betrokken gemeenten en provincies hebben inmiddels zich allen uitgesproken tegen de gekozen oplossing en er zijn verschillende gesprekken met het ministerie van IenM geweest met de diverse partijen.

lees verder

100 jaar Marine Luchtvaartdienst
Algemeen

De interactieve expositie '100 jaar Marine Luchtvaartdienst' is woensdagmiddag 5 juli in Aviodrome op bijzondere wijze geopend. Prominente oud-MLD'ers kwamen na een spectaculaire rondvlucht in de Catalina aan voor de opening. Commandeur Polet, die als groepsoudste van de Marine Luchtvaartdienst de expositie mocht openen, arriveerde in een NH-90. Een bijzondere gebeurtenis tijdens deze opening was het hijsen van de originele vlag van Marinevliegkamp Valkenburg.

100 jaar Marine Luchtvaartdienst
De Marine Luchtvaartdienst werd in augustus 1917 opgericht en is officieel sinds 2008 uit dienst gesteld, maar niet opgeheven. Voor het 100-jarig jubileum heeft Aviodrome heldendaden en hoogtepunten uit 100 jaar Marine Luchtvaartdienst verzameld in een bijzondere expositie.

lees verder

Slepen met MLA’s eindelijk toegestaan!
Zweefvliegen

Per 1 juli 2017 is het toegestaan met Micro Light Aeroplanes (MLA’s) zweefvliegtuigen op te slepen. Een wens die de KNVvL al heel lang had en nu dus eindelijk bewaarheid is.

In 2011 heeft, destijds vice-voorzitter van de KNVvL, Frits Paymans hier een uitgebreid rapport overgeschreven, maar het dossier liep al vele jaren. Door intensief lobbyen van de KNVvL en de inspanningen van het ministerie en deskundigen André van den Worm en Sape Miedema is een en andere in een stroomversnelling gekomen. Het is nu dus mogelijk in Nederland op een milieuvriendelijke, efficiënte en geluidsarmere manier zweefvliegtuigen op te slepen. In veel landen in Europa was dit overigens allang toegestaan.

lees verder

Voortbestaan Paracentrum en Luchthaven Teuge aan zijden draad
Vliegroutes Lelystad Airport

Teken de petitie. De voorgestelde uitvliegroutes van de nieuwe passagiersluchthaven Lelystad Airport hebben grote gevolgen voor de werkgelegenheid en recreatievoorzieningen in het centrum van ons land. Het Nationaal Paracentrum Teuge, goed voor 50% van de omzet van de luchthaven Teuge, zal haar deuren moeten sluiten.  Voor de luchthaven Teuge, met zo’n dertig bedrijven en werkgelegenheid voor ruim 250 mensen, betekent dit onafwendbaar het eind van het bestaan.

Sluiting

Mét de luchthaven Teuge en het Nationaal Paracentrum Teuge hebben vele organisaties furieus en vol onbegrip gereageerd op de brief die staatssecretaris Dijksma aan de Tweede Kamer heeft gestuurd, waarin zij schrijft dat één van de uitvliegroutes van Lelystad-Airport recht over de luchthaven Teuge gaat lopen. Het laag overkomen van verkeersvliegtuigen heeft tot gevolg dat er geen parachutesprongen meer gemaakt kunnen worden vanaf Teuge, waardoor de luchthaven onder grote financiële druk zal komen te staan. Dat de luchthaven hierna zal moeten sluiten ligt voor de hand, waardoor niet alleen vele banen zullen verdwijnen, maar ook nog eens 160.000 actieve en passieve recreanten in het centrum van het land worden benadeeld.

lees verder

'Hackathon' engineers target new e-markers for balloon competitions
Ballonvaren

Hot air balloon competitions look set to be revolutionised if three science teams from the Ukraine get their way. Working as part of a collaboration between FAI and Noosphere, the Federation’s Global Technical Partner, the three teams are racing to build an electronic marker that could radically change the way Hot Air Balloon competitions are scored.

The teams are competing against each other to build the e-markers. Their aim is to enhance the traditional method of scoring in Hot Air Balloon competitions, which although proven, is slow to score. Many balloon competitions finish with a ‘target practice’ element – pilots must overfly a target and drop a sand-bag marker onto it. Whoever gets closest to the bullseye, wins.

Currently, those markers are measured by a measuring tape, with the results only collated after the last balloon has passed.

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Naam
E-mailadres

UpdatesMeer info

Luchtsporters.nl

locaties meer info