Officiële website van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart

Volg ons op  Twitter  Facebook  Vimeo  

Nieuws

Luchtruim tijdens vierdaagse Nijmegen
Zweefvliegen

Eerder berichtten wij over de sluiting van het luchtruim tijdens de intocht van de Nijmeegse Vierdaagse op vrijdag 20 juli. In verband met de inzet van de ScanEagle van Defensie zou overig vliegverkeer in een ruim gebied niet worden toegestaan.

Dit gaf problemen voor de zomerwedstrijden zweefvliegen die dan op Malden gehouden worden. Al in december 2017 heeft de KNVvL bij de Luchtverkeerscommissie (LVC) het evenement op de kaart laten zetten. Door het luchtruim af te sluiten voor het vliegverkeer is hieraan duidelijk voorbij gegaan. De KNVvL heeft daarom contact opgenomen met de LVC en de aandacht op de zomerwedstrijden gevestigd en de afspraken daaromtrent. De organisatie van de zomerwedstrijden (de Nijmeegse Aeroclub) is op haar beurt in contact getreden met Defensie.

lees verder

WK Zweefvliegen Polen
Zweefvliegen

Tot en met 21 juli vindt in Polen het WK zweefvliegen plaats voor de Standaard-, Club- en 15 meter-klasse.

Team NL bestaat uit:
- Frank Hiemstra (Clubklasse)
- Tim Kuijpers (Clubklasse)
- Jeroen van Dijk (15m-klasse)
- Sjaak Selen (Standaardklasse)
- Sjors van Loon (Standaardklasse)

Het weer rondom het vliegveld Ostrow-Wielkopolski laat te wensen over; er zijn vier opdrachten geannuleerd vanwege de weersomstandigheden. Vijf opdrachten zijn wel volbracht. Hoe staat TeamNL er voor? 

lees verder

KNVvL Juridische Commissie 2.0
Afdelingen

Rechtspraak KNVvL-voorzitter Ronald Schnitker heeft onlangs oud-hoofdbestuurslid luchtruim- en milieuzaken Dick van het Kaar bereid gevonden het voorzitterschap van de Juridische Commissie (wederom) op zich te nemen.

Het is alweer een aantal jaren geleden dat de KNVvL een commissie in het leven heeft geroepen met als doelstelling verenigingsleden, daar waar nodig, juridisch te ondersteunen in geschillen. Na een ogenschijnlijk rustige periode is het de bedoeling dat de commissie weer volop actief wordt.

lees verder

Modelvliegen en drones: droogte en brandgevaar
Modelvliegsport

In verband met de droogte roepen wij organisatoren van en deelnemers aan modelvlieg- en drone-activiteiten op heel goed te kijken naar het risico op brand veroorzaakt door model luchtvaartuigen en dit mee te nemen in de beslissing of de activiteit nog wel kan plaatsvinden.

Met name turbine en brandstof aangedreven modelluchtvaartuigen zijn een verhoogd risico bij de huidige droogte. Datzelfde geldt in iets mindere mate voor elektrisch aangedreven model luchtvaartuigen.

lees verder

Zomer, de tijd van vliegshows en open dagen
Modelvliegsport

Het is zomer en dan is het voor veel modelvliegclubs tijd voor hun jaarlijkse open dag. Vol trots laten enthousiaste piloten het publiek kennis maken met hun modellen en vliegkunsten.

Zo geniet men van de helikopters, vliegtuigen en ook drones ontbreken niet op deze open dagen. Tijdens tal van diverse shows van groot tot klein, wordt de modelvliegsport gepromoot en kun je vaak een afspraak maken voor een eerste vliegles.

Veel modelvliegclubs mogen na hun geweldige inzet toch vaak weer enkele nieuwe enthousiaste leden welkom heten voor een vliegles bij de club.

lees verder

Onderhoudsbegeleiding: motor workshops
NVAV

De vliegtuigmotor de belangrijkste component die veel onderhoud vraagt. Vaak heeft de eigenaar onvoldoende kennis en vaardigheden in huis om zelf dit onderhoud te doen, met name na aankoop van een zelfbouwvliegtuig dat door anderen is gebouwd. Er zijn vele types vliegtuig motoren en omgebouwde voertuig motoren in omloop, doch twee merken zijn sterk vertegenwoordigd: Lycoming en Rotax.

De NVAV wil op een centrale plaats (Pionier Hangaar Lelystad) voor beide merken workshops gaan organiseren op het niveau van eerstelijns onderhoud tot 100 uur intervallen.

lees verder

Kwartaalrapportage luchtvaart 1e kwartaal 2018
Veiligheid

De Onderzoeksraad voor Veiligheid heeft de Kwartaalrapportage Luchtvaart over het eerste kwartaal van 2018 gepubliceerd op de website.

In deze kwartaalrapportage treft u informatie aan over alle ernstige incidenten en ongevallen met luchtvaartuigen die in het eerste kwartaal van 2018 zijn gemeld aan de Onderzoeksraad, de onderzoeken die zijn gestart en welke rapporten zijn gepubliceerd.

lees verder

Euro Heli Series F3C te gast bij MVC Delta
Modelvliegsport

In het weekend van 7-8 juli waren 22 internationale piloten en 5 juryleden te gast bij de MVC Delta in ’s Heer Arendskerke. Hier werd een 1 van de 5  World Cup evenementen F3C gehouden uit  de Euro Heli Series. Deelnemers van 9 verschillende Europese nationaliteiten vanuit Spanje tot aan Schotland, allemaal hebben ze de weg weten te vinden  naar Zeeland voor een fantastisch weekend kunstvlucht en precisie met modelhelikopters.

Het weer was ons zeer goed gezind, vanaf de trainingen op vrijdag tot aan de finale vluchten van zondag is er geen druppel gevallen. De club MVC Delta heeft groots uitgepakt en een perfecte organisatie neergezet waardoor niemand iets te kort is gekomen.

lees verder

Voorlopige uitslag Euroglide 2018
Zweefvliegen

Op maandag 2 juli 2018 vertrokken circa 75 zweefvliegtuigen uit binnen- en buitenland met hun volgploegen vanaf de zweefvliegstrip op de Groote Heide te Venlo. Ze namen deel aan Euroglide 2018, een avontuurlijke zweefvliegtocht over een afstand van ruim 2350 kilometer, dwars door Europa. De tocht moest binnen twaalf dagen volbracht zijn volgens vooraf vastgelegde regels van de organisatie.

Dit betekent, dat vrijdag 13 juli de laatste dag is waarop enkele nog overgebleven vliegende deelnemers op Venlo kunnen finishen.

Dankzij uitstekende weersomstandigheden in heel Europa, zagen zeer veel deelnemers al na 4 dagen de kans om op Venlo te finishen. Een unicum in de zweefvliegwereld.

lees verder

A Vision for the Future of General Aviation
EASA

Register now for the upcoming 2018 EASA Annual Safety Conference on General Aviation in Vienna (Austria), 6 - 7 November 2018

Since the last Annual Safety Conference on the topic of General Aviation which took place in Rome 4 years ago, EASA and the GA community have made a lot of progress in working towards lighter, simpler and better rules.
Now it is time to tackle the numerous challenges that rapidly approach us and create a vision for the future of GA: The GA Roadmap 2.0.

lees verder

EK Deltavliegen 2018 van start
Deltavliegen

Een selectie van de Nederlandse kernploeg is uitgezonden naar het Europees kampioenschap Deltavliegen in Kruševo, nabij de Albanese grens in Macedonië.  Met 90 andere piloten, uit 21 landen, zal van 9 tot 20 juli gestreden worden om de Europese titel.

In dit 11 dagen durend EK starten de deltapiloten vanaf een 1350m hoge berg, vanwaar ze taken met hoogtes tot zo’n 3.000 meter boven het zowel bergachtige als vlakke land vliegen. Met de verwachtte uitstekende weersomstandigheden in de Balkan, kunnen de grootst gevlogen afstanden in deze fysiek zware wedstrijd wel meer dan 150km gaan bedragen, waarbij vluchtduren van 5 tot 6 uren niet ondenkbaar zijn.

lees verder

Vlieghoogte ROC-light naar 120 meter
Drones

De recent door kamerleden Jan Paternotte (D66) en Remco Dijkstra (VVD) ingediende motie is unaniem aangenomen door de Tweede Kamer. Hiermee zal op korte termijn de maximale vlieghoogte voor ROC-lighthouders wettelijk worden verhoogd naar 120 meter. Wat “op korte termijn” precies inhoudt is nog niet bekend. Omdat het zomerreces tot en met 3 september duurt, verwachten we niet dat er voor deze datum duidelijkheid zal zijn.

lees verder

Deel dit artikel: Facebook Twitter

Luchtsporters.nl

locaties meer info